X-ploration
No. 134 MAART 2017

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: geef wat je wilt ontvangen

Sommige mensen klagen erover dat ze te weinig aandacht krijgen of goedkeuring van hun leidinggevende. Anderen voelen zich onvoldoende gezien of niet op hun juiste waarde geschat door een collega. Weer anderen vinden dat iemand onvoldoende naar hen luistert en hen onvoldoende ruimte geeft. Zo kennen we allemaal wel iemand van wie we vinden dat diegene bepaald gedrag naar jou moet laten zien. En als dat niet gebeurt is de kans groot dat we teleurgesteld zijn in de ander, verdrietig worden en gaan klagen of juist in gevecht gaan, om te bereiken wat we willen. Veel spanningen in menselijke relaties heeft dit als oorsprong.

Duidelijk in deze voorbeelden is, dat waar jij behoefte aan hebt, blijkbaar van een ander moet komen. Er is een gemis in je zelf en de ander moet dat oplossen door voor jou gewenst gedrag te vertonen. Je bent de verlangende, zo je wil, eisende partij. Mensen die zichzelf voldoende aandacht geven zullen die aandacht niet nodig hebben van anderen. Ben je in staat voldoende ruimte te nemen voor jezelf, dan hoeft een ander dat jou niet te geven. Kortom een ander moet dus voldoen aan iets wat je zelf mist of nog niet goed kunt.

De weg is dan, om waar je behoefte aan hebt, niet te vragen of te eisen van iemand, maar dat in jezelf te ontwikkelen. Een wetmatigheid is: "Dat wat je van een ander wilt, begin dat te geven". Wil je meer aandacht, ga aandacht geven. Heb je behoefte aan meer ruimte, geef anderen meer ruimte. Wil je gezien worden, ga anderen dan echt zien.

Een belangrijke “shift” zal in je plaatsvinden. Van vrager (slachtoffer van de ander) neem je je verantwoordelijkheid. Je gaat niet wachten, je pakt aan. Je ontwikkelt in jezelf dat waar je behoefte aan hebt. Als je “iets” gaat geven, zal je dat “iets” eerst in jezelf moeten aanboren. Als je bijvoorbeeld bewust bezig bent iedere dag aandacht te geven aan anderen, dan wordt “aandacht geven” direct in jou wakker. Het blijkt opeens dat je genoeg aandacht hebt, je kan er veel van geven. Ook aan je zelf. Alles is er al.

Je hebt “aandacht geven” wakker gemaakt in jezelf, maar je krijgt het ook terug: dat wat je inzet krijg je terug. Ben je open over je zelf, dan zullen anderen zich openen. Ben je hartelijk, dan ontvang je hartelijkheid. Stug gedrag ontmoet stugheid. Een glimlach wordt beantwoord met een glimlach. Aandachtige luisteraars ontvangen aandacht.

Geef van harte en geniet van het geven. Een keer aandacht geven en dan verwachten dat het direct terugkomt is niet realistisch en leidt tot teleurstellingen. Geef het belangeloos en laat je verrassen door wat er met jou gebeurt.

Veel succes en een fijne tijd.

Jeroen van Ewijk


There is more to X-plore.