X-ploration
No. 128 SEPTEMBER 2016

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: de gelukkige medewerker.

Geluk is goud waard, ook op de werkvloer. Dit staat in een artikel van de Volkskrant op 16 maart dit jaar. Maurits Bruel en Aukje Nauta geven vijf tips: een stappenplan naar arbeidsvreugde.

Stap 1: besef de betekenis van je werk.
Het is belangrijk dat je beseft dat je werk ertoe doet. Toen de Dom van Keulen gebouwd werd, waren er veel stenenbikkers aan het werk. De één zei over zijn werk "Ik ben stenen aan het bikker", een andere stenenbikker zei "Ik ben werkvoorbereider voor de metselaar" en de derde stenenbikker zei "Ik bouw een kathedraal"

Stap 2: Aan routine heb je niks.
Houd je geest scherp en doorbreek gewoonten. Door een andere route te nemen, iemand op een andere manier te begroeten, een andere rol in een vergadering in te nemen, een brief anders op te stellen etc. dwing je jezelf om je aandacht anders te richten en dat zorgt voor frisheid in het hoofd. Gelukshormonen komen dan vrij.

Stap 3: Zorg dat je elke dag iets afmaakt.
Maak een to-do-list. Dan hoef je niet steeds te denken aan wat je nog moet doen. Start met het lastigste werk en maak het af. Anders zie je er de hele dag tegenop. Wij mensen zijn dol op vinkjes zetten achter een gedane taak. Kijk aan het eind van de dag tevreden terug op wat je gedaan hebt. Anders blijf je alleen maar rennen van het één naar het ander.

Stap 4: Doe waar je goed in bent.
Ken jezelf en weet welk werk je fijn vindt om te doen of waar je goed in bent. Vraag jezelf af welke taken je kunt afstoten om gelukkiger te worden. Kijk vervolgens ook wat je kan overnemen van iemand, zodat je allebei blij wordt.

Stap 5: Doe iets voor een ander.
Een tip die helpt in het leven, maar ook op de werkvloer is "Help een ander". Van geven worden wij gelukkig en vaak krijgen we dan ook iets terug. Wat kan je zoal geven: een vriendelijk woord, een ondersteunende opmerking, een luisterend oor, kennis, digitale vaardigheden, een taak waar jij vanaf wilt en een ander erg blij mee is e.d.

Een tip van mij om je geluk te bevorderen en minder stress te hebben: doe iedere dag minimaal 10 minuten een aandachtsoefeningen. Zie www.x-plore.nl linksonder "inloggen", gebruikersnaam: xplore, wachtwoord: 20152015.

Wil je reageren?
Heb je vragen of opmerkingen na het lezen van deze bulletins, stuur mij dan een mail of bel.

 

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail