X-ploration
No. 122 MAART 2016

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Mijn coaching: derde gesprek.

Thema: open je oren

Het is raar weer. Het heeft net gehageld. De tuin is een beetje wit. Met je koude handen om een grote mok thee vertel je dat je veel geoefend hebt met bewust je zintuigen te gebruiken. Zo merkte je dat bewust horen, kijken, voelen, proeven en ruiken je meer levend maakt, je ervaart dingen intenser, kleurijker, mooier. Door echt te ervaren wat je aan het doen bent, word je rustiger van binnen en je gedachten nemen af. Je bent daar blij mee, omdat je je vaak onrustig voelt.

Ik vertel dat veel mensen zichzelf opsluiten door veel te denken. Ze verbinden zich dan sterk met hun binnenwereld, die door veel gedachten en daardoor onrustige gevoelens voor innerlijke onrust zorgt. Voor hen helpt het heel goed als zij zich bewust zijn van geluiden om zich heen. Jij vertelt, dat sinds je bij mij aan tafel zit vandaag, je nog geen geluiden van buiten hebt gehoord. Je opent je oren en je merkt direct dat je prima naar mij kan luisteren terwijl je ook volgeltje uit de tuin hoort of een auto voorbij hoort gaan. Je ontdekt dat er allerlei geluiden naar te toe komen zonder dat je je aandacht op dat geluid moet richten. Als je je volledig concentreert op één geluid hoor je de rest niet meer. Je oren openen en geluiden horen maakt de te sterke innerlijke verbinding losser en helpt je meer open te staan voor je omgeving. Je gaat daardoor meer ontspannen.

Je vertelt dat door bewuster te zijn van jezelf, je regelmatig merkt dat je spanning voelt. Je merkt vaker dat je je schouders optrekt, je voelt spanning in je benen en je hebt onrustige gedachten. Als je 's avonds op de bank zit en eigenlijk niets meer hoeft, merkt je nog spanning in je. Je wilt daar graag van af en wilt wat tips.

Ik ga er dan met mijn aandacht naartoe en ik merk heel precies op wat die spanning is. Door het alleen al op te merken en er met mijn aandacht naar toe te gaan, lost de spanning vaak al op.

Gespannenheid is als een kramp in je. Deze kramp wordt meestal veroorzaakt door moeten, angst, zorgen maken, stress, dwangmatigheid e.d. Het brengt je van je zelf weg. Als je ontspant kan je dingen makkelijker doen; het komt als vanzelf naar boven. Daarvoor heb je geen interne druk nodig, liever niet. Je kwaliteit gaat stromen als je ontspannen contact hebt met je zelf, met de ander en je omgeving. Door ontspannen te zijn nemen het aantal gedachten en gevoelens af. Het is dan makkelijker echt aanwezig te zijn. Je hoeft niets, je moet niets en juist door ontspannen te zijn, geef je gelegenheid aan je zelf om vanuit rust te handelen (of juist niet te handelen = de kunst van het niet doen). Hou op met forceren, dan is geluk nabij.

We nemen vervelende gedachten of gevoelens te serieus. Door ons af te vragen hoe het komt dat we ons zo voelen en hoe we het kunnen oplossen, maken we het vervelende gevoel of de gedachte alleen maar groter. Wij mensen willen graag gevoelens en gedachten wegredeneren, maar dat helpt niet genoeg.Wat je aandacht geeft groeit, nietwaar. De boodschap is: laat je niet meeslepen. Zie vervelende gedachten en gevoelens als wolken voor de zon. Kijk er naar, doorvoel het, vlucht niet weg. Ga er juist met je aandacht naar toe en stop met erover na te denken en het weg te willen hebben. Helder waarnemen is als een lamp in de duisternis. De wolken trekken weg; evenals je vervelende gedachten en gevoelens. Je verkramping verdwijnt. Soms kan dit enkele seconden duren, soms moet je wat langer tijd nemen. Doe dan je ogen dicht en ga waarnemen, laat het er zijn.

In het kort: neem rust, volg je adem, voel je lichaam en neem waar: ontspan. Succes.

 

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail