X-ploration
No. 120 FEBRUARI 2016

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Mijn coaching: "Tweede gesprek".

Thema: met aandacht in het moment zijn

Je bent een paar minuten te laat. De brug over de Oude IJssel was gesloten. Tijdens je eerste kop koffie vertel je dat het niet zo meeviel om innerlijke strijd te laten gaan. Je merkte wel dat je meer strijd in je hebt, dan je gedacht had. Je werd je ervan bewust en dat is mooi, want bewustwording van iets is de grootste stap naar verandering. Acceptatie dat je iets in je hebt dat je lastig vindt is de volgende stap. Omdat het niet zo makkelijk is voor je om te ontspannen in je lichaam, vertel ik je over aandachtig aanwezig zijn.

Waar je aandacht is, daar ben je. Zo kan je bij de vogels buiten zijn, je kan weer op Ibiza op een terras zitten een jaar terug, je beleeft die ruzie met je vrouw gisteren opnieuw of je bent in gedachten de boodschappen aan het doen tijdens een vergadering. We reizen wat af in een paar minuten. Het opvallende is dat we het grootste gedeelte van de dag doorkomen op de automatische piloot. We hebben bijna geen aandacht nodig, lijkt het. Het leven rolt zich gemakkelijk zonder aandacht aan ons voorbij. We reageren op prikkels, gedachten en gevoelens zonder ons bewust te zijn wat we precies voelen of denken. Het nadeel is dat het leven, jouw leven, voorbij gaat en je veel mist. Je bent er wel en je bent er niet.

Gisteren bestaat niet en morgen moet nog komen. We kunnen wel denken aan het verleden of aan de toekomst, maar we kunnen er niet zijn. Leuk is het bordje in het café “Morgen gratis koffie”. We kunnen alleen in het moment (hier en nu) leven. Dat leven neemt sterk toe in intensiteit als je dat met aandacht doet. Je voelt de wind door je haren, je ziet de kleuren van het roodborstje, je voelt de onzekerheid van de ander of je merkt hoe jouw doelgerichtheid het contact met de ander doet verliezen. Aandacht maakt het leven fris, ontspannen en intens. Je bent helemaal aanwezig voor wat je doet.

Een makkelijke manier om met aandacht in het moment te zijn is je van je zintuigen bewust te worden. Wat zie ik, wat voel ik, wat hoor ik, wat ruik of proef ik? Door dit te doen daal je van het denken af naar het voelen, waardoor je meer ontspand. Als je doucht voel je het warme water over je lichaam stromen, je hoort het klaterend op de grond vallen, je ruikt de geurige dermatologisch geteste zeep en je merkt hoe ontspannen je ervan wordt. Terwijl je de ruwe handdoek voelt op je huid, zie je de haren in het doucheputje en je merkt dat je niet direct toegeeft aan je impuls dat weg te halen. Om af te stemmen op je lichaam helpt het ook om je aandacht te brengen naar je ademhaling. Je hoofd wordt dan leeg, waardoor het makkelijk is om in het moment te zijn. Ervaar het leven en merk op wat er in je gebeurt.

Tip: vraag je regelmatig af waar je met je gedachte bent, ga dan naar je zintuigen en voel je adem. Keer regelmatig terug naar het hier en nu. Geniet ervan.

Veel succes. De volgende keer bespreken we je ervaring met wat je geleerd hebt tijdens onze eerste twee afspraken.

Wil je reageren?

Ik kan mij voorstellen dat tijdens deze bulletins over coaching vragen of opmerkingen naar boven komen. Wellicht heb je behoefte aan een handreiking of aan steun. Je kan mij dan mailen of bellen.

Tot over twee weken bij ons derde coachingsafspraak.

Wil je reageren, graag: j.vanewijk@x-plore.nl

 

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail