X-ploration
No. 118 FEBRUARI 2016

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Mijn coaching: "Eerste afspraak"

Thema: laten gaan van verzet en strijd

De afgelopen twee bulletins heb ik je uitgenodigd om je doelstelling voor de komende zeven coachingsafspraken te formuleren. Dat zal zeker gelukt zijn.

Vandaag is onze eerste afspraak. Ik heet je welkom en schenk koffie of thee voor je in. Ik heb lekkere biologische thee met diverse smaken. We starten een gesprekje over de reis naar mij toe of over iets anders wat zo opkomt. Ondertussen wennen we aan elkaar en kijk ik hoe je erbij zit. Veel mensen vertellen het spannend te vinden met de coaching te beginnen. Ze weten natuurlijk niet wat er gaat veranderen in henzelf. Ik stel ze gerust. Het belangrijkste is bewustwording van henzelf en het laten gaan van spanning, gedachten en gevoelens. Hierdoor wordt het leven makkelijker en ervaren mensen meer geluk.

Als je een probleem ervaart in jezelf, wil je van dit probleem af. Nare dingen willen we niet, we willen vooral fijne dingen. Maar zo zit het leven niet in elkaar. Allerlei gevoelens en gedachten zijn er tegelijkertijd. De grote kunst is om er van bewust te zijn en ze vooral te laten. Juist dat laten is voor velen lastig. We verzetten ons innerlijk tegen dat wat we niet willen of erger nog, we voeren er een strijd tegen. Er is iets en dat moet weg. Door verzet en innerlijke (soms uiterlijke) strijd stoppen we veel energie in dat wat weg moet. De wet is: wat aandacht krijgt, dat groeit. Geef je aandacht aan het waarderen van mensen en situaties, dan zal je meer gaan waarderen en word je vaker gewaardeerd. Maak je je druk over dat je moeilijk kan ontspannen, dan zal gespannenheid toenemen. Verzet je je tegen het niet in slaap kunnen vallen, dan ga je zeker niet beter slapen.

De boodschap is dus, stop met verzet en strijd en het niet accepeteren van iets lastigs in je. De grootste veranderingen ontstaan als je dat "iets, dat weg moet", kan laten zijn. Het klinkt gek, maar de sleutel is ontspannen waarnemen wat niet ontspannen is in ons. laten dus.

We zijn ons echter vaak niet bewust van dit verzet of deze strijd in ons. Wat helpt is te stoppen met je activiteiten en even te gaan zitten. Dat dat nu, als het kan. Het liefst met je ogen dicht. Ben je bewust van je eerste vijf ademhalingen en ontspan bij iedere uitademing. Merk dan op of er innerlijk verzet en strijd is. Meestal is het zo dat als je je bewust wordt van iets in je, het gaat oplossen. Juist door niets te willen veranderen. Het is als een lamp, die je aansteekt in een donkere kamer.

Stoppen met verzet en strijd scheelt een slok op een borrel. De volgende slok is te laten zijn juist dat wat je lastig vindt. Zie het onder ogen. Laten en accepteren zorgt voor transformatie in je. Het verandert door ontspannen waarnemen.

Succes hiermee. De volgende keer kunnen we je ervaringen bespreken.

Wil je reageren?

Ik kan mij voorstellen dat tijdens deze bulletins over coaching vragen of opmerkingen naar boven komen. Wellicht heb je behoefte aan een handreiking of aan steun. Je kan mij dan mailen en ik antwoord je natuurlijk

Tot over twee weken bij ons tweede coachingsafspraak.

Wil je reageren, graag: j.vanewijk@x-plore.nl

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail