X-ploration
No. 116 JANUARI 2016

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Mijn coaching: kennismaking.

Ik heb je twee weken geleden uitgenodigd mee te doen met "Gratis coaching voor jou". Vandaag is het kennismakingsgesprek bij mij op kantoor. Ik leg je uit wat er tijdens dit gesprek gebeurt en ik help je om je doelstelling te formuleren voor de komende bijeenkomsten.

Allereerst verwelkom ik je (video) op mijn kantoor . Daarna schenk ik koffie of thee voor je in. We beginnen een praatje. Soms over de reis naar mij toe. Sommige mensen komen van Leeuwarden of Rotterdam naar Brummen rijden. Eerst even acclimatiseren en een beetje wennen aan elkaar.

Ik vertel je dat wat wij hier op mijn kantoor bespreken tussen ons blijft. Niemand hoort iets van mij over jou. Tijdens het kennismakingsgesprek besteden we aandacht aan de coachingsvraag. Waar loop je tegenaan en met name wat wil je bereiken? Ben je echt gemotiveerd om hieraan te werken of ben je min of meer "gestuurd"? Je kunt alleen resultaten halen als je werkelijk gemotiveerd bent. Ook bespreek ik of je kunt reflecteren op jezelf. Ben jij instaat om je gedachten, gevoelens en je handelen waar te nemen? Mijn coaching richt zich met name op inzicht en bewustzijnontwikkeling. Als je iets werkelijk begrijpt of echt doorziet ontstaat de gewenste verandering als vanzelf. Als laatste, en niet onbelangrijk, kan ik jou als coach verder helpen met je vraag én is er voldoende klik tussen ons? Zijn deze onderwerpen positief beantwoord, dan kan de coaching beginnen. Je krijgt natuurlijk eerst een coachingsvoorstel in je mailbox.

Je doelstelling voor jouw coaching:

De geest heeft een doel nodig. Wat is jouw doel voor de komende tijd? Het is handig om dit kernachtig op te schrijven. Praat er met vrienden en collega's over om je doel scherp te krijgen. Het helpt veel mensen al als ze aan anderen kunnen vertellen waar ze mee zitten en wat ze willen bereiken. Een luisterend oor doet wonderen. Ga na bij jezelf of je je vraagstukken liever bij je houdt, dan ze te delen. Tip: deel ze met anderen. Oefen openheid.

Formuleer je doel goed. Veel mensen weten wat ze niet willen, maar weten niet wat ze wel willen. De geest heeft een positief te bereiken doel nodig. Want ze kent het woordje "niet" niet. Bijvoorbeeld "Ik wil niet meer snoepen", doet je juist denken aan snoepen. Vraag je dan af "Wat wil ik wel?" Bijvoorbeeld: "Ik wil drie maaltijden per dag eten en een klein gezond tussendoortje". Deze positieve termen waarin je aangeeft wat je wel wilt bereiken richten je geest en zorgen ervoor dat je het denken aan snoepen loslaat. "Ik wil mijn agenda niet meer zo vol hebben" is niet positief geformuleerd. "Wat wil je wel?" "Ik wil iedere ochtend en middag één uur vrijhouden in mijn agenda". Positief geformuleerde doelen maken je blij en dat scheelt al een heel stuk. Je merkt dat deze doelstellingen ook heel concreet zijn en dus meetbaar. Laat je helpen door anderen om naar een concrete en positieve formulering te komen. Ook hier geldt "Wat je aandacht geeft, dat groeit".

Lees meer over het formuleren van doelen in Bulletin X-ploration no. 75; "Niet niet of wel".

Kijk bij het formuleren van doelstllingen naar je eigen intenties, deze creëren je werkelijkheid. Zie bulletins no: 55, 56 en 57. Zie hieronder "In het archief".

Wil je reageren?

Ik kan mij voorstellen dat tijdens deze bulletins over coaching vragen of opmerkingen naar boven komen. Wellicht heb je behoefte aan een handreiking of aan steun. Je kan mij dan mailen en ik antwoord je natuurlijk. Ook kan het zijn dat ik reacties van lezers, anononiem natuurlijk, meeneem naar de volgende coachingssessie.

Tot over twee weken bij ons eerste coachgesprek.

Wil je reageren, graag: j.vanewijk@x-plore.nl

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail