No. 111 OKTOBER 2015

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Innerlijke Management Technieken

Thema: Moet ik dat nu doen?

"Hoe gaat het?" "Druk, druk, druk." We hebben een vol leven: we hebben een drukke baan, thuis van alles te regelen en te doen, zeker met kleine kinderen, socialemedia en -contacten onderhouden, zorgtaken uitvoeren, leuke interessante dingen doen en natuurlijk ook sporten. We halen alles uit het leven, willen overal bij zijn en zijn dus druk, druk, druk. Het nadeel van druk zijn is vaak dat we onvoldoende rust kunnen nemen voor onszelf. We hebben stress en haast en veel mensen hebben de neiging zich hierdoor voort te laten stuwen om in de loop van de avond ergens op de bank te ploffen met een zucht "Hé, hé, ik zit (of hang voor de t.v.)".

Wellicht helpen onderstaande zinnen je met keuzes te maken. Spreek ze allemaal uit met het accent op het gemarkeerde woord.

Moet ik dat nu doen?
Moet ik dat nu doen?
Moet ik dat nu doen?
Moet ik dat nu doen?
Moet ik dat nu doen?

Moet ik dat nu doen?
Veel mensen hebben last van "moetisme". Moeten is dwang. Willen geeft ruimte (voor eigen keuze bijvoorbeeld). Vraag je eens af als je iets moet "Van wie moet ik dit?" Heel vaak zal het antwoord zijn "Van mij zelf".

Moet ik dat nu doen?
Vanuit timemanagement wordt geadviseerd bij iedere taak, die op je bord komt, je deze vraag te stellen "Moet ik dat doen of kan iemand anders het doen". Deze vraag is vooral goed voor mensen, die moeilijk delegeren of graag alles zelf doen.

Moet ik dat nu doen?Wat is "dat" nu eigenlijk precies? Vaak gaan we snel over tot handelen. En wat blijkt, dat als we langer stilstaan bij een taak en we de tijd nemen om enkele vragen erbij te stellen, dat we tot andere inzichten komen. Kortom: eerst analyseren, voordat je iets gaat doen, helpt bij de juiste beoordeling van je taak. Doe dus het juiste en verminder tryal and error.

Moet ik dat nu doen?
Heb je ook de neiging bij een vraag of opdracht aan jou direct te gaan handelen en wat je aan het doen was of wilde doen opzij legt? Waarom zou iets nu moeten en niet later of helemaal niet. Ook hier helpt de vraag te stellen al om er even over na te denken. En natuurlijk kan je tegen iemand zeggen dat het nu niet uitkomt, maar vologende week maandag het gaat lukken.

Moet ik dat nu doen?
Ik heb er vaak over geschreven. Wij mensen willen vooral "doen en hebben". Actie is ons motto. En wat blijkt, als je stiller wordt van binnen, dan is er opeens veel minder te doen. Drukte in je hoofd, veel gedachten hebben, leidt tot toename van actiebereidheid. Daarnaast; als je iets doet, doe het met plezier en met liefde.

Succes.

There is more to X-plore.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail