X-ploration
No. 108 JUNI 2015

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Innerlijke Management Technieken

Thema: De pijl in je schouder als goeroe 3

Laatst sprak ik een man, die diep gekwetst was door zijn leidinggevende. Deze gaf hem nooit aandacht, was autoritair en ongevoelig voor mensen. Het was een schande dat deze man ooit op een leidinggevende stoel was terecht gekomen, maar ja, dat had je met meelopers, die kregen de posities. Dit alles werd vergezeld door brede armgebaren, een luid sprekende stem en een rood hoofd. De schuld voor zijn ongemak lag duidelijk bij de leidinggevende en deze moest minimaal sterk veranderen of het liefst vertrekken. Met een andere chef zou alles beter zijn.

We treffen hier een klassiek patroon aan. Als iemand iets zegt of doet waardoor jij geraakt wordt, dan is de neiging groot om boos te worden op de ander. Als je niet in staat bent om dit goed in jezelf op te lossen of als je dit niet goed kan uitpraten, wat voor veel mensen ook niet makkelijk is, dan kunnen dit soort conflicten nog jaren doorlopen. Het kan dan tot grote spanningen leiden tussen mensen en het schaadt de samenwerking.

Elk moment is de goeroe. Ofwel, wat heb jij te leren van de ander? Welke gevoeligheid wordt bij jou geraakt? De stelling, die veel mensen lastig vinden, is: als je een gevoelige plek hebt, dan wordt deze plek altijd wel door iemand geraakt. Net zolang tot het niet meer gevoelig is. Het beginpunt ben jij dus en niet de ander. En natuurlijk, er zijn ook gewoon nare mensen in de wereld, maar toch….. verander de wereld en begin bij jezelf.

De kunst is om de ongemakken van het leven te zien als iets, waaraan jij iets te leren hebt. Je krijgt wat je nodig hebt. En je krijgt het steeds weer, totdat je geleerd hebt wat je moet leren. Als je gewend bent anderen of omstandigheden de schuld te geven, dan leer je niet snel. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en je eigen thema’s aangaan, is de sleutel tot persoonlijke groei. Als je geraakt bent, start dan een zelfonderzoek in plaats van je boosheid uit te leven. Ga op zoek naar je eigen pijn of je eigen gevoeligheid, die onder je boosheid te vinden is. Een belangrijke stap is dat je deze gevoeligheid kent en erkent als van jou. Bewustzijn en acceptatie hiervan leiden naar verandering in jouzelf. Het vraagt naast verantwoordelijkheid nemen voor jezelf ook moed en oplettendheid. Van elk moment is te leren. Mooi vind ik onderstaande tekst, die ik ontving via www.purpose.nl.

Het leven geeft ons altijd de leraar
die we op dat moment nodig hebben.
Dat kan elke mug, elke pech, elk rood licht, elke vervelende chef,
elke ziekte, elk verlies, elk moment van vreugde of droefenis,elke verslaving, elk stuk afval, elke ademhaling zijn.
Elk moment is de goeroe.Joan Tollifsen

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail