X-ploration
No. 101 NOVEMBER 2014

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Innerlijke Management Technieken

Thema: het onbewuste bewust maken

In oktober verscheen nummer honderd van Bulletin X-ploration. Ik vond het fijn om te merken dat ik het nog steeds leuk vind om ze te schrijven. Het is ook een manier van mij om vorm te geven aan mijn missie nml. anderen ondersteunen bij hun bewustzijnsontwikkeling.

De laatste tijd schrijf ik over Innerlijke Management Technieken, die met name gaan over meesterschap over je zelf: ga jij over je denken of gaat het denken over jou? Ga jij over je gevoelens en emoties of gaan deze over jou? Overkomen gedachten en gevoelens jou of ben jij meester erover? Ben je meester over je zelf en daarmee over wie je werkelijk bent? Neem even tijd om over je antwoorden na te denken.

De basis van meesterschap is bewustzijn. Weten wat je denkt, merken wanneer een gedachte komt en wanneer deze gaat. Opmerken dat een gevoel ontstaat in je lichaam, dat deze groter wordt of afneemt en weer verdwijnt. Merken hoe je lichaam beweegt, hoe het loopt of zit, opmerken van temperatuur, van geluiden en geuren en zo verder.

Vaak ervaren we ons denken, voelen en doen onbewust. We zijn dan onwetend over wat er in ons gebeurd. We zijn als het ware eraan overgeleverd. Terwijl juist inzicht in onszelf, ons helpt te ontwikkelen of persoonlijk te groeien. Anders gezegd: we hebben allemaal persoonlijke vraagstukken, we lopen tegen (herhalende) problemen aan, of we zijn (soms) niet zo blij met hoe wij doen en zijn.

Bewustworden van wat er in je plaatsvindt, geeft je het juiste inzicht om stappen te zetten in de door jou gewenste richting. Maak dus het onbewuste bewust. Ga opmerken en waarnemen wat er in je gebeurt. Doe dit oordeelsvrij: merk op zonder mening. Merk op en doe niets, verander niets. Neem waar en laat zijn. We hoeven niets te veranderen, bewustzijn is de verandering.

Nu ga ik het niet erg ingewikkeld maken voor je en geef ik je een eenvoudige bewustzijnsoefening. Het onbewuste bewust maken, begint met je onbewuste ademhaling bewust te maken. Als je loopt, zit of ligt merk dan je adem op. Merk op hoe je buik of borst uitzet bij inademing en weer terugkomt bij uitademing. Merk je adem op, verander niets, heb geen doel met je adem en ben zonder oordeel. Neem waar en.......ontspan.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail