X-ploration
No. 98 JUNI 2014

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: wat zien we?

Wij verkeren de hele dag in situaties, in gebeurtenissen. Alles is een situatie; als ik naar een vogel kijk, is dat een situatie, als ik mijn email open, is dat een situatie, als de telefoon gaat ook. Ieder moment is er een situatie. Ons leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Gewone, kleine dingen van het leven. De hele dag door.

Als wij situaties zouden bekijken met een leeg hoofd (zonder gedachten), zouden situaties gewoon situaties zijn. Een verschijnsel, iets wat er gewoon is. Een spin is een spin, een blaffende hond een blaffende hond. Maar zo doen wij dat niet. Wij maken gedachten over een situatie en geven verschijnselen vanuit onze eigen ervaring, vanuit onze verlangens en angsten een kleur. We zien niet wat iets werkelijk is, we zien wat wij er van maken. Zo zien wij een enge spin, een lelijke spin of we zien dat we later spinnenwebben moet gaan opruimen. De blaffende hond is angstaanjagend of juist leuk om mee te spelen etc. etc. etc. Als je goed oplet wat je allemaal denkt bij situaties, kom je erachter hoe jij je wereld maakt. Wij zien niet hoe de wereld is, wij zien de wereld zoals wij zijn. Ken jezelf, dan ken je je wereld.

Innerlijke Management Techniek

Gedachten bepalen in belangrijke mate wat je voelt en hoe je handelt. Wil je je persoonlijk ontwikkelen, dan is een goede stap om door te krijgen wat jij denkt bij situaties. Welke gedachten komen in je op? Wat denk jij, als er iemand binnenkomt, als je ziet dat er een file staat, je je werk niet klaar krijgt, als je een kado krijgt of iemand je een compliment geeft? Word je bewuster van wat je denkt. En vraag je af of deze gedachte, die je nu hebt, helpend is voor wie je wilt zijn. Het mooiste is om in het moment te merken wat je denkt. Je neemt dan waar wat er in je opkomt. Soms is dat lastig. Vraag je dan achteraf af, wat dacht ik toen over ...? Let op: als je je gedachte waarneemt, kan het zijn dat je daar dan weer een gedachte over maakt. Het beste is gedachten op te merken en te laten. Oordeel niet, laat gaan en voel je adem.

Succes, wil je reageren, dan ben je welkom.

Innerlijke Management Technieken zijn onderdeel van mijn coaching. Aan groepen geef ik hierin maatwerk workshops.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail