X-ploration
No. 97 MEI 2014

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: breed kijken

Heb je het wel eens moeilijk? Je hebt een probleem en je komt er niet makkelijk uit? Meestal gaat het dan over persoonlijk gevoelige zaken. Je piekert, je maakt je zorgen en je denkt veel na. Je voelt je zwaar en niet prettig. Het effect is vaak dat je je terugtrekt in je zelf. Je focus wordt beperkt.

Vaak hoor ik van mensen, dat als zij zich weer gaan openen, het gevoelde probleem lichter wordt. Delen met iemand anders, die naar je wilt luisteren, helpt veel mensen. Daarbij is het nog niet eens belangrijk, dat die ander met een oplosing komt. Vriendelijke aandacht van iemand, die ruimte geeft aan jou, helpt. Veel mensen vinden het echter lastig om te vertellen over iets wat niet super top is en waar ze nog niet uit zijn. Maar toch: je openen geeft ruimte en ruimte geeft beweging.

Als je focus beperkt is, door gepieker, dan ben je het contact met je omgeving kwijt. Je zit op een eiland en je hebt je afgesloten van de omgeving. Ga maar na als je zo sterk in gedachten en gevoelens zit: kan je nog de geluiden buiten je horen? Voel je nog de temperatuur van plek waar je bent? Zie je nog de spullen om je heen en ben je je bewust van het weer buiten? Voel je nog je adem. Meestal ben je dat contact kwijt

Innerlijke Management Techniek

Een simpele techniek, die goed helpt, is "breed kijken" en breed luisteren. Ga maar doen nu. Je kijkt ontspannen recht voor je uit. Je kan de muren links en rechts van je kamer waarnemen, zonder dat je erop focust. Je kan gevoelsmatig de hele ruimte opmerken. Je opent ook je oren voor geluiden in en buiten de ruimte. Ontspan in breed kijken en merk je adem op. "Breed kijken" helpt je te openen. De zwaarte in je, wordt direct anders.

"Breed kijken" kan je vaak toepassen. Merk maar eens op hoe smal je kijkt als je een gesprek of een vergadering wat spannend vindt en je erg je best doet. Probeer het uit als je op de fiets zit of in de auto. Kijk de komende tijd eens naar jezelf en ontdek hoe vaak je smal of juist breed kijkt. Merk op wat "breed kijken" met je doet.

Succes, wil je reageren, dan ben je welkom.

Innerlijke Management Technieken zijn onderdeel van mijn coaching. Aan groepen geef ik hierin maatwerk workshops.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail