X-ploration
No. 9 6 APRIL 2014

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei. Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: verantwoordelijkheid nemen

In mijn coachingspraktijk kom ik regelmatig mensen tegen, die boos zijn op hun leidingegevende. Tijdens een POP-gesprek of een planningsgesprek hebben deze mensen feedback gekregen op hun houding of hun gedrag en hun leidinggevende ziet dat geheel verkeerd, vinden ze. Trouwens, zo wordt mij verontwaardigd verteld, moet de chef ook eens naar zichzelf gaan kijken. Die is zeker niet zuiver op de graad.

Deze mensen geven de schuld van hun ongemak (ongewenste gevoel of gedachte) aan een ander of aan een gebeurtenis buiten hen. Er is een oorzaak en het gevolg is dat zij zich niet prettig voelen. Als de ander stopt met het ongewenste gedrag is het probleem opgelost.

Wij zijn gewend aan oorzaak-en-gevolg-denken. Er gebeurt iets (buiten mij) en daarom voel ik mij zo naar of slecht. Of sterker geformuleerd; "Ik voel mij slecht door jou. Jij hebt de schuld". Vervolgens heeft onze geest een probleem ontdekt en het denken is dol op problemen. Het voordeel van een probleem is, dat er een oplossing nodig is. We kunnen dan lekker aan de gang. Echter.....het werkt niet zo goed. We zijn emotioneel, we zetten relaties op spannning en we voelen ons ongelukkig. Verander de wereld en begin bij jezelf. Gebruik je wijsheid en dan merk je dat de ander niet de oorzaak is van jouw gevoel. Jij produceert jouw gedachten en jouw gevoelens. Het ontstaat in jou. Het is van jou. Jij bent verantwoordelijk voor wat er in jou ontstaat. Pas als je kunt zien dat dat zo is, kan verandering in jou beginnen.

Innerlijke Management Techniek

Ga zitten op een rustige plek, voel je adem en ga met je aandacht naar de pijn die je voelt. Ontspan en blijf ademen en waarnemen. Verken, ontdek wat er in je plaats vindt. Stop met erover te denken en oplossingen te willen vinden. Merk dat dit gevoel van jou is, je hebt het meestal niet voor de eerste keer. En omdat jij deze gevoeligheid hebt, kan het door gebeurtenissen getriggerd worden. Doe niets, ontspan. Je zal merken dat het na enige tijd rustiger wordt. Net zoals bij een kind dat aandacht krijgt als het verdrietig is. Ontspannen aandacht voor dat wat er in jou plaats vindt, zorgt juist voor verandering. Het werkt anders dan we gewend zijn. Schuld, oorzaak en gevolg, probleem en oplossing, zijn niet nodig als jij verbonden met jezelf verantwoordelijheid neemt voor wat er in jou is. Jij bent master over je zelf.

Succes, wil je reageren, dan ben je welkom.

Innerlijke Management Technieken zijn onderdeel van mijn coaching. Aan groepen geef ik hierin maatwerk workshops.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail