X-ploration
No. 95 MAART 2014

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: veranderingen zien

Afgelopen 6 maart heb ik mijn eerste gratis workshop C.I.M.T. voor X-plorationlezers gegeven in Beekbergen. Het thema was "De basishouding": afstemmen op je adem en je lichaam, verbinden met je zelf en je omgeving, vandaaruit je impulsen inbrengen. De bijeenkomst was praktisch, plezierig en leerzaam. De volgende gratis workshops, met andere thema's, zijn op 5 juni, 18 september en 13 november 2014. Daarvoor ontvang je later nog een uitnodiging.

En nu het onderwerp van dit bulletin "Veranderingen zien". Een vriend van mij heeft het motto "Wat goed is, moet goed blijven". Hij houdt niet van veranderen. In zijn ogen zijn heel veel dingen nog gewoon goed. Bijvoorbeeld zijn vaste telefoon. Ik ken ook iemand, die houdt juist van nieuwe dingen, die houdt van veranderen. Bijvoorbeeld haar nog erg nieuwe smartphone inruilen voor de allernieuwste versie.

Met bewondering kan je, nu het voorjaar in volle glorie is begonnen, van dag tot dag de veranderingen zien bij planten, bomen en struiken. De krokussen in mijn tuin zie ik iedere dag groeien. Ik realiseer mij dat ze permanent veranderen. Niet alleen per dag, maar ook per uur, per minuut, per seconde... Ook wij veranderen iedere seconde. Het leven is verandering. Niets blijft, behalve verandering.

Innerlijk kan je merken dat je steeds andere gedachten en gevoelens hebt. Ze komen en gaan. Geen gedachte blijft, geen gevoel heb je permanent. Fijne gevoelens en gedachten blijven niet, gelukkig vervelende gevoelens en gedachten ook niet. Ben je boos of wanhopig, alles gaat over. Misschien niet vandaag, zeker wel overmorgen of over een uur.

Aan gevoelens koppelen wij meestal een gedachte. We geven het een betekenis. Deze betekenis zorgt ervoor dat je je gevoel als vervelend of juist als fijn ervaart. Vinden wij de gevoelens onprettig, dan willen deze vaak weg hebben. We gaan klagen of we gaan aan het werk het te veranderen. Omdat we deze gevoelens aandacht geven, blijven ze langer dan nodig is of worden ze zelfs sterker. We houden ze vast, terwijl we ze juist niet willen.

Innerlijke Managment Techniek

Loslaten dus. Maar hoe? De techniek is waarnemen. Kijk naar de gedachte, die je maakt en geloof deze gedachte niet. Het probleem is niet dat we gedachten hebben, maar dat we onze gedachten geloven. Stop met oorzaken van je gevoel te vinden. Meestal leg je de oorzaak buiten je en dat helpt niet.

Ga je gevoelens opmerken. Ga er met je aandacht naar toe en merkt op hoe je lichaam of een bepaalde plek voelt. Blijf met je aandacht daar en verken het gevoel. Prikt het, is het warm, steekt het, klopt het e.d. Geef er geen woorden aan, neem het waar. Verken en blijf bij dat gevoel. Ben je boos, ga dan met je aandacht naar de plekken waar boosheid zit en merk op. Doe niets. Ontspan. Heb je op je duim geslagen, geef je duim dan volledige aandacht; voel en merk op. Gevoelens, emoties en stemmingen veranderen de hele dag door. Ontspan in het waarnemen ervan en merk je innerlijke veranderingen op.

Succes. Wil je reageren, dan ben je welkom.

Innerlijke Management Technieken zijn onderdeel van mijn coaching. Aan groepen geef ik hierin maatwerk workshops.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail