X-ploration
No. 86 JUNI 2013

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: abominabele abdomiale

Het lijkt wel Italiaans: abominabele abdomiale. Allitereert ook lekker trouwens. Het gaat over ademhaling. De abdomiale ademhaling is de buik/flankademhaling. Deze hebben we vaak als we ontspannen zijn. We halen dan lekker laag en kalm adem. We zijn rustig en we voelen ons prettig. De buik gaat op en neer evenals hetmiddenrif. We ademen niet meer dan 6 tot 10 keer per minuut.

Nu bestaat er ook de thoracale (thorax = borst) ademhaling: de borstademhaling. De adem zit dan hoog en gaat vaak sneller, dan de buikademhaling. We gebruiken onze ribben om te ademen. Met een borstademhaling voelen we meer spanning en onrust. Een fit volwassen persoon in rust ademt tussen de 6 en 10 keer per minuut. Ademen we veel vaker dan 10 keer (sommigen wel meer dan 20 keer) per minuut, dan raken we te veel koolstofdioxine (CO2) kwijt. Hierdoor kan het bloed minder makkelijk zuurstof afgeven aan het lichaam. Waardoor klachten kunnen ontstaan als: hoofdpijn, duizeligheid, moeilijker kunnen concentreren, vaak zuchten, angsten, vermoeidheid, vermoeide spieren en nog enkele onduidelijke klachten. De hersenen en de spieren krijgen gewoon te weinig zuurstof.

Niet alleen vanwege de innerlijke rust en ontspannenheid is het goed om met de buik adem te halen, maar ook voor de gezondheid. Daarnaast helpt, je bewust te zijn van je adem, om goed in het moment te zijn. Je kan dan makkelijk opmerken wat je denkt, voelt en wilt en daar uiting aan geven.

Door gericht te oefenen kun je je abdomiale ademhaling ontwikkelen naar een frequentie van 6 keer per minuut. Ga met je aandacht naar je buik (leg je hand erop als je wilt) en adem enkele keren rustig in en uit. Vervolgens adem je door je neus vier seconden rustig in en door je neus zes seconden rustig uit. Doe dit 3 minuten. Je zal merken dat je vanzelf lager in je lichaam gaat ademhalen. Doe het vooral ontspannen en streef niet naar (direct) resultaat. Één in- en uitademing per 10 seconden. Zes keer per minuut dus. Doe dit bewust drie maal per dag minimaal drie minuten en ga het effect merken. Vier seconden in- en zes seconden uitademen kan je doen in de auto, in de trein, als je in een rij staat te wachten of tijdens een gesprek of vergadering. Pas het steeds toe als je merkt dat je een snelle oppervlakkige adem hebt in de borst. Lees ook bulletin X-ploration nummer 49: hartcoherentie.

There is more to X-plore.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail