X-ploration
No. 84 APRIL 2013

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Thema: het volgen van de adem

Onze gedachten vragen zoveel aandacht en maken zoveel lawaai, dat wij de stilte en de rust in onszelf niet meer kunnen horen en voelen. In mijn coachingspraktijk geven mensen vaak aan dat ze rust willen en zich willen ontspannen. Ze merken dat ze het lastig vinden om te genieten. Als we, de altijd onrustige, gedachten voorrang geven en leven vanuit onze gedachten, raken we het werkelijke contact met onszelf kwijt. We staan dan vooral in een "doe-stand". Terwijl we eigenlijk willen ontspannen en genieten in het "zijn".

Ik beschrijf hieronder een eenvoudige oefening, die je helpt om vanuit je gedachten in je hoofd naar de stilte in lichaam te gaan. De oefening herstelt de balans tussen lichaam en geest.

Oefening: je adem volgen

Ga op een stoel zitten, je benen op schouderbreedte en je knieën in een hoek van 90 graden. Zit met een rechte rug, je billen goed naar achteren en je kin horizontaal. Sluit je ogen. Merk hoe je lichaam ademt. Ben je bewust van het uitzetten van je buik of je borst bij inademing en merk ook het terugkomen van je buik of borst bij uitademing. Het enige wat je doet is met je aandacht volgen hoe je lichaam ademt. Je verandert niets, er is geen goed of fout, alleen opmerken hoe het gaat. Ontspan in deze activiteit. Je hoeft niets, je merkt alleen je adem op.

Door op deze wijze te oefenen wordt de ademhaling bewuste ademhaling. De oefening is simpel, de uitwerking is groot. Om te slagen blijf je met je aandacht je adem volgen. Als je afgeleid wordt door geluiden buiten je of door je eigen gedachten, dan verleg je gewoon je aandacht weer terug naar je adem. Beginners ervaren soms een jojo-effect tussen gedachten en adem.

Terwijl je bewust ademt, is je geest één met je adem en word jij één met je adem. Je ademhaling wordt regelmatiger en rustiger en je gedachten worden dat ook. Als je innerlijk stiller wordt, ontspan je. En dit is de basis voor vreugde en genieten.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail