X-ploration
No. 79 NOVEMBER 2012

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: SKAG

In het vorige bulletin heb ik geschreven over “blij zijn” en hoe gedachten “blij zijn” in de weg kunnen zitten. Ik heb drie manieren aangegeven hoe je hier mee om kunt gaan. 1. Verminder het aantal gedachten. 2. Word je bewust van je gedachten en denk wat jij wel wilt denken en 3. Neem je gedachten niet serieus.

In dit bulletin ga ik in op omgaan met gevoelens en emoties. Gevoelens zijn lichamelijke sensaties in ons. Ze zijn een uitdrukking van het leven. Gevoelens volgen ons denken en hebben dus betrekking op alles waaraan wij denken in het heden, in het verleden en in de toekomst. Gevoelens kunnen wij als positief of negatief ervaren. Wanneer gevoelens heftig worden en ons gaan overheersen en beheersen noemen wij ze emoties. De negatieve emoties zijn angst, boosheid en verdriet. Als je je laten overmeesteren door deze emoties, dan ben je niet meer jezelf. Je kunt schade maken door dingen te zeggen of te doen, waar je later spijt van hebt. Emoties zijn altijd gebaseerd op een pijn in je en deze pijn is verbonden met je kindertijd. Wat toen niet geheeld kon worden (door begrip of liefde van een volwassene) komt nu weer naar boven als emotie. Emotie is dus niet geheelde pijn in jou. De ander waarop jij je emotie richt is in feite niet de veroorzaker van je emotie. Dat ben jij zelf. De ander is slechts aanleiding (en meestal nog niet eens zo bedoeld).

Hoe kan je nu omgaan met emoties en door aandacht voor jezelf de pijn onder de emotie verzachten? Ik heb daar een vier stappenplan voor: SKAG.

Stop: Als je je geëmotioneerd voelt, stop dan. Sta stil en trek je terug. Bijvoorbeeld in je zelf of in een rustige ruimte. Leef je emotie niet uit en zeker niet op een ander.

Kijk: Neem waar wat er in je gebeurd. Kijk naar de heftigheid in je lichaam en in je gedachten. Door jezelf waar te nemen begin je al afstand te nemen van je emotie. Bewust zijn van wat er in je gebeurd, is het begin van verandering in je.

Adem: Volg je ademhaling. Het helpt je om goed waar te nemen wat je precies voelt en denkt. Aandachtig je adem voelen brengt je tot rust. De heftigheid van je gedachten vermindert en daarmee de heftigheid van je gevoel.

Glimlach: Glimlachen helpt je te accepteren dat je, tijdelijk, deze emotie hebt. Het gaat weer over. Als je glimlacht weet je ook dat het om oude pijn gaat, pijn uit je kindertijd. De glimlach staat ook voor liefde voor je zelf en dat helpt de pijn op te lossen.

Jij kunt meester zijn over je emoties. Bewustzijn helpt je te weten wat je denkt en voelt. Bewustzijn, je zelf met een glimlach waarnemen, is de sleutel tot verandering.

There is more to X-plore.

Mijn tweets volgen?twitter

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit