X-ploration
No. 75 JUNI 2012

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: niet niet of wel

Als we een probleem hebben (fysiek, mentaal, emotioneel), willen we daar graag van af. We willen geen problemen. We willen fijne dingen. Problemen zijn onwelkom, die moeten weg.

Er is “iets” in je waar je nee tegen zegt. De strijd in jou is geboren. Strijd is aandacht geven aan iets wat je niet wilt. En de wet is “Wat je aandacht geeft, dat groeit”.

Daar komt bi,j dat in ons bewustzijn de begrippen 'niet' en 'geen' niet bestaan. Niets bestaat alleen bij de gratie van iets. Niets is niet-iets. Eerst is er iets, daarna kan je zeggen dat het er niet is. Je roept iets op in je brein en je geeft vervolgens de opdracht het te laten verdwijnen. Alleen het brein werkt niet op die manier.

Denk niet aan je pijnlijke knie, zegt iemand en wat doe je? Je denkt en voelt je pijnlijke knie. Een uitgesproken woord roept meteen het beeld of de gedachte op. Je kan niet anders. Hoe harder je probeert om niet aan die knie te denken, hoe meer energie je erin stopt en hoe krachtiger het beeld wordt. Wat wel helpt, is aan iets anders denken (bijvoorbeeld een soepele knie waar je lekker mee kan bewegen).

Mensen, die graag ergens van af willen, formuleren vaak hun doel verkeerd. Bijvoorbeeld zo: 'Niet meer...', 'Minder...', 'Geen...' enz. Ze geven aan wat ze niet, in plaats van wat ze wel willen. Ze bekrachtigen daardoor juist waar ze van af willen. Effectiever is het om een doel positief te formuleren. Je kan jezelf (of de ander) dan beter de vraag stellen 'Wat wil je wél? Wat wil je in plaats van? of Wat wil je meer?'

'Ik wil niet meer snoepen' doet je steeds denken aan snoepen. 'Wat wil je wél?' 'Ik eet drie maaltijden per dag en een klein gezond tussendoortje' . Dit is in positieve termen geformuleerd en zorgt ervoor dat je het denken aan snoepen loslaat. 'Ik wil mijn agenda niet meer zo vol hebben' is niet positief geformuleerd. 'Wat wil je wél?' 'Ik wil iedere ochtend en middag één uur vrijhouden in mijn agenda'. Positief geformuleerde doelen maken blij en dat scheelt al een heel stuk.

Als je je geest richt op wat je wel wilt, wordt automatisch energie in jou vrijgemaakt, die zich richt op je doel. Je focus verandert en alles, in en om jou heen, werkt mee om het gewenste te realiseren. Ook hier geldt “Wat je aandacht geeft, dat groeit”.

There is more to X-plore.

Mijn tweets volgen?twitter

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit