X-ploration
No. 74 MEI 2012

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: gedachten opmerken.

In het vorige bulletin schreef ik “We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals we zelf zijn. Door onze beelden en overtuigingen bepalen we wat we zien. De wereld dat ben jij”.

Eén weg om je te ontwikkelen is bewuster te zijn van je gedachten en hoe je door deze gedachten je wereld vormgeeft. Weet wat je denkt dus. Opmerkzaamheid is een mooi begrip hierbij. Gewoon opmerken wat er in je hoofd plaatsvindt Je kan je dan gaan afvragen of de gedachte die je hebt over iets of iemand jou helpen te zijn wie je wilt zijn. Als je toch gedachten hebt lijkt het mij beter als ze helpend zijn voor jou en voor een ander. Lift yourself by yourself.

Gedachten gaan overal over en hebben meestal weinig te maken met wat wij nu en hier aan het doen zijn. Hét probleem is niet dat wij gedachten hebben, maar dat wij onze gedachten geloven. We denken dat wat in ons hoofd plaatsvindt, waar is. In bulletin 72 haal ik Baron Katie aan met de vraag “Weet ik zeker dat het waar is wat ik denk?”. Als je sindsdien deze vraag vaak aan je zelf hebt gesteld, dan weet hoe het zit met de waarheidsgehalte van je gedachten. De meeste gedachten zijn zinloos, maar bepalen wel wat je ziet en hoe je reageert. Vreemd toch?!

Een andere mogelijkheid tot ontwikkeling is je gedachten te laten gaan, zoals wolken aan de hemel. Je kan in een gedachte stappen, je kan helemaal meegaan in je film; het hele verhaal afmaken. Je hebt echter ook de mogelijkheid om gedachten te laten komen en te laten gaan. Niet hechten heet dat. Wat goed helpt om dit te kunnen doen is met je aandacht bij je ademhaling te zijn. Vanuit dit lichaamsbewustzijn is het makkelijker om opmerkzaam te zijn.

Een derde manier van ontwikkeling is leren zonder gedachten te kijken. Dit is voor veel mensen erg lastig, omdat ze denken niet zonder gedachten te kunnen. Als je innerlijk stiller wordt, door meer op je lichaam af te stemmen, zal je merken dat er wel degelijk momenten kunnen zijn dat je gedachteloos bent. Als je zonder gedachten naar voorwerpen kijkt, zie je hoe de dingen werkelijk zijn. Als je zonder gedachten naar mensen kijkt, zie je hoe mensen zijn.

Als je bijvoorbeeld voor een vijver staat met een spuitende fontein is de kans groot dat je er een blik op werpt en denkt "mooie fontein". Einde waarneming. Wie de moeite neemt te blijven kijken naar de fontein en niet gaat labelen met woorden, gaat zien hoe bijvoorbeeld de fontein danst, hoe de druppels glinsteren in de zon, dat je vallende parelen ziet en een regenboog.

Wie echt kijkt, die ziet. Wie echt ziet kan zich verwonderen.

There is more to X-plore.

Mijn tweets volgen?twitter

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit