X-ploration
No. 73 APRIL 2012

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: de wereld dat ben jij.

Je denkt dat jij je gedachten denkt,
Maar je gedachten denken jou.
Je leeft het leven van je gedachten.

Wij geven betekenis aan ervaringen en aan omstandigheden. Aan iedere gebeurtenis koppelen wij een gedachte en we hebben de neiging deze gedachte als waar te zien. Als je gevoelig bent voor afkeuring zal je zeer regelmatig uitingen van mensen duiden als afkeuring. Onzekere mensen zien veel bewijs voor hun onzekerheid. Ben je bang dat je peuter iets overkomt dan zie je veel gevaren op de weg. Denk je aan koud afdouchen, dan begin je al te rillen voordat je onder de douche staat. Maar ook als we naar dingen kijken leven we onze gedachten. Zien we wolken met zonnestralen erdoorheen, dan roepen we direct "Wat mooi". Bloemen vinden we lekker geuren zonder dat we met aandacht ruiken en hoewel je nog nooit haring hebt geproefd, eet je deze niet omdat je denkt dat je die vies vindt.

Onze beelden en overtuigingen bepalen wat we zien. We zien niet zoals de dingen zijn, we zien zoals we zelf zijn. We zien een door ons zelf gecreëerde wereld. Hoe kan het anders dat de één de pest aan iemand heeft en een ander deze persoon heel aardig vindt. Hoe kan het dat de een het heerlijk vindt om veel ruimte te krijgen van zijn leidinggevende en een andere medewerker zich juist voelt zwemmen. We hebben allemaal een hele grote bril op van ervaringen, angsten, gevoeligheden en overtuigingen waardoor wij onze eigen wereld maken. We zien geen objectieve wereld maar onze eigen werkelijkheid. De wereld spiegelt wie we zijn. Iedere situatie, ieder mens, ieder probleem of ongeluk is onze leermeester.

Alles wat je ziet zegt iets over wie jij bent. Dat, wat jij ervaart is niet de werkelijkheid. Het is jouw interpretatie ervan. Verander jij je interpretatie, dan verandert de wereld. Verander jij je denken over de ander, dan verandert de ander. De wereld dat ben jij.

There is more to X-plore.

Mijn tweets volgen? twitter

Tip een vriend over bulletin X-ploration!

 

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit