X-ploration
No. 72 FEBRUARI 2012

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: omgaan met oordelen

Velen van ons weten dat het niet goed is om te oordelen over anderen, maar we doen het voortdurend: “Hij zou eens vriendelijker moeten zijn”, “Mijn zoon moet betere cijfers halen op school”, “Mijn ex had mij niet mogen verlaten”, “Mijn chef moet eens beter met mij communiceren”. Blijkbaar vinden we dat de realiteit anders zou moeten zijn, dan zij op dit moment is. Uit het niet accepteren van de realiteit wordt alle spanning, frustratie en depressie geboren. We zijn voortdurend in een gevecht, maar het helpt je niet.

De realiteit is, dat wat jij niet hebt gewild wél gebeurd is. Geen enkele gedachte kan daar nog verandering in brengen. Accepteren van een situatie betekent niet dat je het goedpraat of goedkeurt en passief wordt. Het betekent wel dat je leert dingen zonder verzet te zien en zonder innerlijke strijd. Dat geeft vrijheid om te kiezen wat je werkelijk wilt. Het geeft ook ruimte om naar jezelf te kijken. Je eigen gedachten en gevoelens te onderzoeken en er verantwoordelijkheid voor te nemen.

Je verzet tegen de realiteit opgeven doe je niet zomaar. De Amerikaanse Byron Katie biedt ons een manier om deze strijd te stoppen, zodat we leren helder en objectief te kijken. Zij helpt ons door specifieke vragen te stellen ons denken te onderzoeken en bewust te worden van onze strijd. Op haar website (www.thework.com) kan je een boekje downloaden waarin zij haar methode beschrijft en door middel van werkbladen kan je deze voor je zelf toepassen. http://thework.com/downloads/little_book/English_LB.pdf

“The Work” gaat als volgt. Je kiest een situatie, in het heden of verleden, die onopgelost voelt. Iemand waar je boos op bent of erg aan stoort of iemand, die je niet kan vergeven. Je schrijft ongeremd op wat je over die ander denkt. Je kan hiervoor het werkblad gebruiken: http://thework.com/nederlands/downloads/JYN_Dutch.pdf Vervolgens onderzoek je elke zin, die je hebt opgeschreven met de volgende vier vragen: 1. Is deze gedachte waar 2. Kun je absoluut weten dat het waar is? 3. Hoe reageer je wanneer je deze gedachte hebt? 4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte? Stel de vraag aan jezelf, wees stil en wacht tot er een dieper antwoord komt.

Ik nodig je uit om “The Work” te doen met enkele van je gedachten en te ervaren wat het met je doet. Ik ben benieuwd.

There is more to X-plore.

Mijn tweets volgen?twitter

Veel succes en een fijne tijd.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit