X-ploration
No. 67 SEPTEMBER 2011

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: bewust zijn van je tong

In het vorige bulletin no. 66 schreef ik: de sleutel tot acceptatie is bewustzijn. Het gaat om het observeren van je gedachten, je gevoelens en je lichaam zonder oordelen. Waarnemen dus zonder er iets van te vinden.

Nu is dat niet zo makkelijk. Meestal vinden we het lastig om echt waar te nemen. Weet jij bijvoorbeeld wat je denkt? Veel mensen weten dat niet. Misschien achteraf, maar in het moment te weten wat je denkt en voelt, is andere koek. Oefening is nodig.

Een leuke observatieoefening is de bewegingen van je tong waar te nemen terwijl je eet. Je zal merken dat je tong een geheel eigen leven leidt en uitermate efficiënt aan het werk is. Je tong beweegt geheel zelfstandig eten van links naar rechts, van voren naar achter en scheidt eten uitermate handig van elkaar. Je tong besluit iets achter je wang te bewaren en gaat vanzelf over tot slikken. Kijk eens wat je tong doet als je een hap eten in je mond stopt. Let eens op waar je lepel of je vork je tong dan raakt en wat er daarna gebeurt. Misschien merk je wel dat je je tong helemaal uitsteekt.

Blijf vooral aandachtig waarnemen wat er in je mond gebeurt. Verander niets, laat je tong gaan, maar merk op hoe je gedachten zich er nu mee willen bemoeien. Merk je gedachten op en laat ze gaan, blijf observeren.

There is more to X-plore.

Mijn tweets volgen?twitter

Veel succes en een fijne tijd.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit