X-ploration
No. 66 AUGUSTUS 2011

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: het wonder van acceptatie 5In het vorige bulletin no. 65 schreef ik over het onderzoeken van je gedachten, ook schreef ik over bewust zijn van wat je denkt en over het maken van helpende gedachten. De sleutel tot acceptatie is bewustzijn: waarnemen van gedachten en gevoelens zonder gedachten (oordeel). Je gedachten bepalen wie je bent en waar je voor staat. En jij bent de baas erover…?!

Een belangrijke weg richting acceptatie is dus bewust waarnemen zonder gedachten, maar ja…..dat is voor gevorderden. Want ik hoor je al denken “Je kan toch helemaal niet zonder gedachten en ze uitschakelen kan al helemaal niet.” We zijn zo gewend om de hele dag gedachten te koppelen aan situaties, dat we ons niet kunnen voorstellen dat we zonder kunnen.

Het gaat hier om innerlijke stilte, innerlijke rust. Het gaat om leeg kijken, zonder gedachten kijken dus. Maar met volledig bewustzijn. We hebben het allemaal weleens ervaren. Soms in seconden, soms langer. Je tennist en je bent leeg van gedachten en je speelt een geweldige wedstrijd, omdat je de bal zo goed kan zien. Je kent het uit de krant: de schaatser, die de tien kilometer won en zijn rondjes draaide en aan niets dacht; alles ging vanzelf. Je zit op een bankje in het bos en je kan alles zien, horen en ruiken; je kan volledig genieten. Je hebt een gesprek dat zo moeiteloos verloopt met zoveel gevoel en diepgang. Je hoeft niets en alles is er.

De kunst is deze stilte op te roepen. De theorie is makkelijk: als je in je lichaam zit, zit je niet in je hoofd. Als je niet in je hoofd zit, dan heb je minder of geen gedachten. Ga dus naar je lichaam en ontspan. Breng je aandacht naar je ademhaling, voel je adem, merk de beweging in je lichaam op van de lucht, die in en uit stroomt. En….blijf met je aandacht daar. Ga daar niet meer weg. Mocht je opeens in een gedachtestroom zitten, ga dan weer terug met je aandacht naar je adem en voel je lichaam. Ontspan; je wordt stil. Vanuit deze stilte merk je gedachten op en je laat ze gaan, je neemt gevoelens waar en ze mogen er zijn, je merkt geluiden op en je neemt ze alleen maar waar. Je merkt dat je geen gedachten of oordelen nodig hebt om werkelijk waar te nemen. Je kan alles zien, horen, voelen, proeven en ruiken zonder er een gedachte aan te koppelen. Je bent bewustzijn. De sleutel tot acceptatie is bewustzijn: waarnemen van gedachten en gevoelens.

Stuur mij jouw verhaal over iets wat je bent gaan accepteren en tot welke verandering dat heeft geleid in jou.

Graag ontvang ik per mail een kort verhaal van je (max. 300 woorden). Ik zal je verhaal delen met anderen door ze op onze site te plaatsen. Geef aan of jouw brief onder naam of anoniem geplaatst kan worden.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit