X-ploration
No. 65 JUNI 2013

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: het wonder van acceptatie 4

De drie laatste bulletins van X-ploration heb ik gewijd aan het “wonder van acceptatie”. Mooie getuigenissen daarvan staan op de site (klik hier). We weten natuurlijk, uit onze eigen ervaring, dat accepteren een levenslange klus blijft. Tijdens de coachingsgesprekken komt dit onderwerp regelmatig aan de orde. Ik merk dan wat een enorm positief effect het heeft op mensen als ze beginnen met aanvaarden van lastige aspecten van zichzelf. De opluchting en de blijdschap is dan erg groot.

In het vorige bulletin kon je lezen waar het in essentie over gaat bij acceptatie: “Het stille bewustzijn, dat onpartijdig en zonder oordeel ruimte geeft aan alles wat er in je opkomt”.

Tja…, daar zeg je wat: “onpartijdig en zonder oordeel”. Door te oordelen creëer je je eigen wereld. Je plakt een mening op een verschijnsel en je creëert jouw waarheid (lees ook de bulletins 13, 14 en 15 ). En waar het mis gaat, is niet dat je een oordeel hebt, maar dat je je oordeel gelooft, dat je denkt dat je gedachte waar is. Je weet het, als je denkt dat iets waar is, dan kom je ook steeds de bewijzen tegen in je omgeving dat dat zo is. Als je bijvoorbeeld gelooft dat jij niet belangrijk bent voor anderen, zal je veel situaties als zodanig duiden. Je houdt je pijn in stand.

Je kan eens beginnen om naar je oordelen te kijken. Wil je deze gedachte werkelijk over je zelf maken? Vraag je eens af “Weet ik zeker dat deze gedachte over mijzelf waar is?” Ik heb gemerkt dat mensen de meest vreselijke gedachten over zichzelf kunnen maken. Ik noem het niet helpende gedachten. Streef naar helpende gedachten, gedachten die passen bij wie je werkelijk wilt zijn, die jou en anderen blij maken. Niet als trucje, maar gewoon omdat je weet dat je van blije gedachten blij wordt. Versterk je zelf.

Leer te kijken naar je gedachten. Oefen met oordeelsvrij te kijken naar wat je denkt. Ofwel kijk vanuit bewustzijn, niet vanuit oordeel. Oordeel niet over je oordelende gedachte. Kijk, neem waar en merk hoe jij je wereld maakt. Verander niet, kijk, ben je bewust. Bewustzijn is de grootste stap naar verandering.

Stuur mij jouw verhaal over iets wat je bent gaan accepteren en tot welke verandering dat heeft geleid in jou.

Graag ontvang ik per mail een kort verhaal van je (max. 300 woorden). Ik zal je verhaal delen met anderen door ze op onze site te plaatsen. Geef aan of jouw brief onder naam of anoniem geplaatst kan worden.

Fijne vakantie, het volgende bulletin stuur ik je half augustus.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit