X-ploration
No. 58 NOVEMBER 2010

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: crisis

Afgelopen week gaf ik een workshop aan een groep van 24 personen van een HRM-afdeling. Deze afdeling heeft met veel veranderingen binnen de organisatie te maken en het thema van de workshop was “omgaan met weerstand”. Ik ben begonnen met bulletin 46 van X-ploration “Blijf fris en open” voor te lezen. Dit bulletin is een uitnodiging om in nieuwe dingen te stappen en hierdoor je kwaliteiten uit te dagen en het vertrouwen te voelen dat je veranderingen prima aankan. Ofwel: kom uit de comfortzone, maak de wereld niet te klein en laat je verrassen! Je kan bewust kiezen voor veranderingen. Zo zijn er mensen, die heel bewust ieder jaar iets uitdagends gaan doen, iets wat ze nog nooit hebben gedaan. In kleine vorm kan je dat ook iedere week doen, natuurlijk.

Er zijn ook veranderingen, waar we liever niet voor kiezen en die een zeer grote impact hebben op onszelf: de crisis. Een crisis komt vaak onverwacht: je krijgt de diagnose van een ernstige ziekte, je wordt overspannen, een dierbare overlijdt of je wordt zomaar ontslagen. De crisis doet de grondvesten schudden, je gaat door een diep dal en je hebt alles in je nodig om naar boven te klauteren. Achteraf zeggen veel mensen, dat de crisis hun leven in positieve zin heeft veranderd. Deze mensen hebben wezenlijke dingen geleerd over zichzelf, die ze niet hadden willen missen. Een crisis brengt je dichter bij jezelf en bij wie je werkelijk bent.

“Door mijn ziekte leerde ik dat ik er vooral was voor andere mensen, nu zorg ik ook voor mijzelf, waardoor ik beter en met meer plezier voor anderen kan zorgen”.

“Na mijn plotselinge ontslag, dat mij diep aangreep, ontdekte ik dat ik erg afhankelijk was van goedkeuring van anderen, nu vaar ik meer mijn eigen koers”.

“Door het verkeersongeluk dat ik kreeg, ben ik mij op de intensive care gaan afvragen wat er tussen hemel en aarde is en ben ik daarna gaan ontdekken wie ik werkelijk ben en wat ik te doen heb op deze wereld”.

“Tijdens mijn overspannenheid ben ik gaan ontdekken wat werkelijk waarde heeft voor mij en maak ik mij veel minder zorgen om van alles. Ik leef gelukkiger en geniet meer van het moment”.

Tip: het boek “Je essentiële kwaliteit” als eindejaarsgeschenk. Zie hieronder.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit