X-ploration
No. 56 SEPTEMBER 2010

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: positieve intenties zien

In het vorige bulletin X-ploration (no. 55) schreef ik: je creëert je werkelijkheid door je intenties. Je intenties vormen je gedachten, je gevoelens en je handelen. Verander je de intentie, dan veranderen ook automatisch je gedachten, je gevoelens en je handelen. Neem je je vanaf vandaag voor om glimlachend door het leven te gaan, dan heeft dat een diepgaand effect op jezelf en anderen.

Onder uiterlijk gedrag, dat wat je doet en dat wat je zegt, ligt dus een intentie. De intentie geeft jou de richting van je handelen. Het lastige is soms dat intentie en gedrag niet logisch op elkaar volgen; ze zijn niet congruent met elkaar. Bijvoorbeeld: iemand wil graag anderen helpen, maar het helpen lijkt eerder op bemoeien of overnemen, een ander heeft de intentie attent te zijn, maar cijfert zichzelf weg en weer een ander wil graag duidelijk zijn, maar komt autoritair over.

Met een intentie willen we iets bereiken of vermijden voor onszelf. Iets bereiken, wat we graag willen of iets vermijden, wat we onplezierig vinden of bang voor zijn. Een intentie heeft het beste met ons voor en heeft dus een positieve grondslag. Het gedrag kan echter geheel negatief overkomen. Zo kan iemand, die de positieve intentie heeft gezien te willen worden door anderen, zijn buurman vermoorden.

Vorige week gaf ik een teamtraining. Daar was een vrouw, die altijd lang van stof was en haar collega’s werden moe van haar als ze het woord nam. Ze kwam erachter dat haar positieve intentie is: gehoord te willen worden. Het lang van stof zijn helpt haar niet, omdat haar collega’s dan afhaken. Zij kan nu, na dit inzicht, haar gedrag in overeenstemming brengen met haar intentie. Haar collega’s kregen een positief gevoel naar haar, omdat de collega’s haar positieve intentie konden zien in plaats van het gedrag waar zij zich aan stoorden.

We storen ons regelmatig aan andere mensen. We kijken naar de buitenkant, naar iemands gedrag en we vinden er iets van. Onze negatieve mening over een persoon kleurt ons gevoel en ons handelen. Iedere gedrag heeft een positieve intentie, hebben wij gezien. Mooi is het om te oefenen met dieper kijken. Zie niet alleen wat iemand doet of zegt, maar kijk juist naar de positieve intentie, die hier onder ligt.

Naar positieve intenties kijken, bij jezelf en bij anderen, geeft je een mildheid. Je beseft diepgaand dat de uiterlijke verschijning van iemand gevoed wordt door een positieve intentie, een positieve energie.

Tip: Het boek “Je essentiële kwaliteit” als eindejaarsgeschenk. Zie hieronder.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit