X-ploration
No. 52 APRIL 2010

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: vier vormen van luisteren

Wil je mensen leiding geven of coachen, dan is diepgaand luisteren belangrijk. Bij diepgaand luisteren worden niet alleen de woorden gehoord, maar wordt de persoon in zijn totaliteit ervaren. De ander mag zijn, wie hij in wezen is. Echt luisteren is een geschenk. Jouw manier van luisteren kan je toetsen aan onderstaande vier vormen van luisteren:

1. Oordelend luisteren

Luisteren dient als bevestiging van dat wat je al weet. Wat je waarneemt is gebaseerd op je gebruikelijke, door gewoonte gevormde manier van zien en denken. Je zal waarschijnlijk veel gesloten vragen stellen, die dienen als checklist van je eigen gedachten en oplossingen. Ook gebeurtenissen zullen bevestigen wat je al weet.

2. Feitelijk luisteren

Je kan luisteren en kijken naar feiten, zoals deze zich voordoen. Daardoor geef je aandacht aan informatie, die verschilt van dat wat je al weet of gelooft. Nieuwsgierig stel je open vragen en je observeert nauwkeurig wat er plaatsvindt of wat de gegevens zijn. Je hebt een open mind.

3.Empatisch luisteren

De eerste twee vormen van luisteren zijn een op weten en kennis gericht luisteren met de mind. Empatisch luisteren is een dieper niveau van luisteren. Je bent niet langer gericht op gegevens, feiten en cijfers, maar je verbindt je met de ander. Je ervaart wat de ander voelt, denkt en wil zeggen. Je luistert niet alleen met je verstand, maar juist met heel je lichaam. Je merkt op, door je zelf heen, wie die ander is en wat die ander wil. Je luistert met je hart.

4. Essentieel luisteren

Essentieel luisteren doe je vanuit een gevoel van totale aanwezigheid. Je luistert met je hart en met je hele lichaam zonder dat je verstand er zich in mengt. Je voelt het energieveld van je innerlijk lichaam. Je bent stil van binnen en verbonden met je Zelf en alles om je heen. Vanuit deze innerlijke stilte ben je volledig aanwezig en je voelt het “zijn” van de ander achter de woorden en het denken. Je bent verbonden met je eigen essentie en met de essentie van een ander.

Het onderkennen van bovenstaande vormen van luisteren geven je de mogelijkheid om de manier waarop jij luistert naar anderen te onderzoeken. Daarnaast kan je je bewust worden welk effect jouw manier van luisteren heeft. Ook is het mogelijk te onderzoeken hoe jij luistert naar je zelf. Want zoals je naar je zelf luistert, zo luister je ook naar anderen.

There is more to X-plore.

Veel succes en een fijne tijd.

Voor bovenstaande tekst heb ik mij laten inspireren door het boek “Theorie U” van C. Otto Scharmer.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit