X-ploration
No. 50 FEBRUARI 2010

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: passie

Passie ofwel bevlogenheid is in, zo lees ik dit weekend in de Intermediair. Als je geen passie hebt, ben je een grijze muis, een nono, tel je niet mee en kun je het wel vergeten met je carrière. Uit een enquête blijkt dat 90% van de werknemers passie wil in het werk. 82% denkt dat passie een voorwaarde is voor succes. Slechts een kwart volgt zijn hart. Je begrijpt het al, ik zie een gat in de markt voor al die passieloze stumpers. Kan ik lekker bezig met mijn passie: mensen ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling.

In de intermediair lees ik de kop van het artikel: “Leuk werk is goed genoeg”. Tevens staat er: passie is het meest onbegrepen en opgeblazen woord van nu. Kunnen wij eens ophouden met die flauwekul? Passie is iets voor thuis, voor dat ene moment.

Volgens mij gaat het bij de meeste mensen niet over passie, maar over het inzetten van de eigen kwaliteit: iets wat je goed kunt, graag doet en waar andere mensen behoefte aan hebben. Als je deze kwaliteit inzet voel je dat je iets wezenlijks van jezelf inzet. Dat geeft zin en plezier. Ik geef enkele voorbeelden van mensen uit mijn coachingspraktijk, waar de bevlogenheid verdwenen was.

Een accountmanager, die in een verdringingsmarkt grote druk voelt offertes te scoren, is de lol in zijn werk kwijt. Een groot en bekend trainingsbureau, ingehuurd door zijn werkgever, leert hem “de juiste vragen” te stellen aan de klant om snel tot succes te komen. Hierdoor raakt hij het werkelijke contact met de klant kwijt. Offertes scoren volgens een aangeleerde methode drijft hem af van wat hij werkelijk leuk vindt en goed kan: lastige vraagstukken oplossen voor klanten. Nu heeft hij weer goede gesprekken en scoort meer offertes met beter werk.

Een communicatietrainer, die een sterk streven heeft zijn werk goed te doen, ontdekt dat hij trainen niet meer zo leuk vindt. Wellicht moet hij ander werk gaan doen, denkt hij vertwijfelt. Hij komt erachter dat hij tijdens trainingen te weinig contact heeft met wat hij werkelijk merkt en voelt in zichzelf. Hij heeft de neiging in een rol te stappen van “een succesvolle trainer”. Nu hij zichzelf inbrengt in plaats van een rol te spelen, heeft hij weer plezier in zijn werk. Hij maakt nu ook andere interventies met een dieper effect op zijn cursisten. Hij hoeft geen ander werk meer te zoeken.

Een wijkverpleegkundige, die werkt voor een grote thuiszorgorganisatie, is moe, teleurgesteld en ontevreden. Haar werk bestaat alleen nog maar uit, binnen de gestelde en te krappe tijd, de juiste protocollen uitvoeren bij de “cliënt”. Het werkelijke contact met de zieke mens is ze kwijt, hiervoor deed zij juist dit werk. Nu, nadat zij een maatschap is begonnen met andere wijkverpleegkundigen, kan ze weer werken met de aandacht en liefde die ze aan mensen wil geven.

De mensen uit bovenstaande voorbeelden gingen hun ongenoegens aan. Zij merkten dat zij niet op een goed spoor zaten en ontdekten hun werkelijke mogelijkheden. Leuk werk doen op een manier, die werkelijk bij je past, geeft voldoening en geeft zin in het leven. Een krachtige manier om je te ontplooien, is je af te vragen wat je essentiële kwaliteit is en deze vervolgens tot ontwikkeling te brengen. Hopelijk heb je een leidinggevende, die jou hierin stimuleert.

There is more to X-plore.

Veel succes en een fijne tijd.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit