X-ploration
No. 49 JANUARI 2010

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Thema: hartcoherentie

In bulletin X-ploration schrijf ik regelmatig over de ademhaling. Door aandachtig bewust te zijn van je adem, verbind je je met je lichaam. Door bewust te zijn van je lichaam worden je gedachten minder, waardoor je helder aanwezig kunt zijn in het moment. Het is heel simpel: als je in je lichaam bent, zit je niet in je hoofd. Zit je niet in je hoofd, dan heb je minder gedachten. Vanuit lichaamsbewustzijn ben je goed in staat je gedachten waar te nemen en je er niet door af te laten leiden. Beter contact met jezelf zorgt voor open contact met je omgeving en andere mensen. Je voelt, ziet, ruikt en hoort beter, waardoor je meer kunt genieten en beter kunt doen wat jij te doen hebt: namelijk je essentiële kwaliteit inzetten.

Om je lichaamsbewustzijn te vergroten kun je ook je hartcoherentie stimuleren. De lengte van de pauze tussen twee hartslagen blijkt nooit het zelfde. Wij hebben, zoals dat heet, hartritmevariaties. Ons zenuwstelsel laat bij voortduring ons hart sneller en langzamer kloppen. Bij stress en emoties gaat ons hart sneller kloppen en ontstaat er een chaotisch patroon in de duur van de pauzes. Onrust en onlust gevoelens zijn ons deel. Als wij ons prettig en ontspannen voelen is er een vloeiend golfpatroon in de regelmatigheid van de hartritmevariaties. Dit heet hartcoherentie. Deze hartcoherentie heeft een stabiliserende invloed op het emotionele brein. Het lichaam gaat niet meer op de loop met ons. Wij zijn beter in staat om vanuit onze intuïtie te werken met behulp van ons denken. Ons hele systeem wordt rustiger.

Door gerichte oefening kun je zelf je hartcoherentie stimuleren. Het voertuig voor de oefening is…je raadt het al: de ademhaling. Begin met de hartfocus: breng je aandacht naar je hartstreek, merk dat gebied op, leg als je wilt je hand op je hart. Ga dan met je aandacht naar je buik, leg je andere hand op je buik als je wilt en adem enkele keren rustig in en uit. Vervolgens adem je vier seconden in en zes seconden uit. Je zal merken dat je dieper gaat ademen om dit te laten slagen. Doe het vooral ontspannen en streef niet direct naar resultaat. Één in- en uitademing dus per 10 seconden. Zes keer per minuut dus. Doe dit drie maal per dag drie minuten en merk het effect. Vier seconden in- en zes seconden uitademen kan je doen in de auto, op het perron, als je in een rij staat te wachten of tijdens een vergadering. Pas het vooral toe als je merkt dat je lichaam of je geest met je op de loop gaan.

There is more to X-plore.

Veel succes en een fijne tijd.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit