X-ploration
No. 42 APRIL 2009

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Quantumtraining 1 en 2: een quantumsprong in bewustzijn. Lees meer

Thema: het meditatieve gesprek

Zakelijke gesprekken hebben vaak enkele kenmerken: de tijd is beperkt en er is een doel. Dat doel is heilig en zet ons en de gesprekspartner onder druk. Want dat doel moet worden gehaald binnen de beperkte tijd. Daarbij komt dat veel mensen, vooral leidinggevenden, last hebben van sterke oplossingsdrang: er is een probleem en zij hebben direct een oplossing in het hoofd, die overgebracht moet worden op de ander. Veel medewerkers klagen erover, dat zij zich niet werkelijk gezien en gehoord weten.

Ik heb er regelmatig over geschreven in dit bulletin. Aandachtig in het moment zijn: leeg in het hoofd, bewust van het lichaam en observeren wat er in het moment gebeurt met jou en met de ander. De innerlijke stilte maakt het mogelijk je eigen gevoelens en gedachten waar te nemen en zo volledig in contact te zijn met jezelf. Omdat niet de tijd of het doel leidend is, maar aandachtig aanwezig zijn en contact hebben met jezelf en de ander, ontstaat er een ander gesprek. Dat wat van belang is laat zich zien in de aandachtige aanwezigheid van het moment. Dat wat te zeggen is, is als vanzelf aanwezig als je je ogen en oren open hebt en als je jezelf en de ander werkelijk kan zien, horen en voelen. Ik noem dat het meditatieve gesprek: een gesprek vanuit de meditatieve stilte.

Is dit gesprek dan helemaal zonder doel? Neen, er is een helder doel. Want wij willen tenslotte ergens naar toe. Het doel wordt vooraf gesteld en daarna meteen weer losgelaten. Het doel is een intentie geworden. Het is te vergelijken met het doel om je ’s ochtends aan te kleden. Dat doel is er, maar is ook losgelaten. Wij hoeven niet meer dwingend te denken: “Nu trek ik mijn broek aan op deze manier en nu mijn blouse”. Door de intentie weet de geest en het lichaam, wat te doen op het juiste moment in de juiste volgorde. Het enige wat nodig is, is heldere aanwezigheid in het moment. Zo ook het gesprek. Je geest en lichaam weten het doel en weten adequaat te handelen. Echter het doel is niet meer dwingend aanwezig.

Het meditatieve gesprek kan beginnen. Je doel is een losgelaten intentie en je bent afgestemd op je zelf door bewust te zijn van je ademhaling. Je innerlijke stilte maakt het mogelijk te weten wat jij ervaart en je hebt werkelijk contact met je gesprekspartner. Wat in dit gesprek gaat gebeuren weet je niet. Je reageert op je innerlijke impulsen en je brengt in wat op dat moment nodig is. Ergens op enig moment, het juiste moment, wordt jouw intentie van het gesprek tweezijdige communicatie. En wellicht komt jouw intentie nu niet aan de orde, want er was iets wat veel belangrijker was dan dat. En dit wordt je in het moment gegeven.

Veel succes en een fijne tijd.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit