X-ploration
No. 41 MAART 2009

Gratis maandelijks bulletin gericht op persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Quantumtraining 1 en 2: een quantumsprong in bewustzijn. Lees meer

Thema: door het woord geven

Veel mensen houden van praten en nemen het woord. Vaak lijkt het erop dat ze liever praten dan luisteren. Zo maak ik wel mee dat als ik aan iemand vertel dat ik in Umbrië geweest ben, die ander het verhaal direct overneemt en over eigen vakanties begint. Aan mij wordt dan geen vraag meer gesteld. Gisteren wilde ik olie bijvullen van de auto en de buurman zag mij. Hij zei “Oliepijl meten? “en ik vroeg aan hem “Hoe gaat het?” Vervolgens vertelde hij over zijn hobby, de kinderen, het werk, de buurvrouw, de verbouwing, voetbal, de tuin, lekkere gerechten, de kleinkinderen, de hond, ziekte, leed en de dood. Na 15 minuten geluisterd te hebben reikte ik naar de dop van de olie. “Ik houd je niet van je werk” sprak de buurman en vertrok met zijn hond. Het ging niet over mij en ook niet echt over hem. Ik bleef leeg achter en vulde de motor bij met ¾ liter olie.

Gedachten zijn krachten. En uitgesproken gedachten zijn krachtiger. Je kunt denken over een collega “Ik vind jou leuk” maar de gedachte is minder krachtig, dan wanneer je dat tegen iemand of tegen die collega zegt. Zo ook “Ik vind jou niet leuk”. Woorden hebben namelijk heel veel impact. Door onoplettend te spreken en onvoldoende te luisteren kunnen wij spanning en ongelukkig zijn bij anderen veroorzaken. Gedachteloos praten, niet bewust zijn van wat je zegt kan grote effecten hebben.

Door woorden kunnen wij ook vrede en geluk brengen. Door liefdevol te spreken en diepgaand te luisteren kunnen wij een glimlach opwekken bij de ander, zelfvertrouwen vergroten, of pijn verlichten. Wie wil je zijn en wat wil je betekenen? Neem je graag het woord of geef je door het woord?

Als je door het woord meer wilt geven ofwel door jouw woorden positief wilt bijdragen aan anderen, neem je dan voor om enkele malen per dag iets te zeggen waardoor vrede en geluk bij een ander toeneemt. Doe dit welgemeend. Vrede en geluk zullen dan ook jouw deel zijn. Geven is leuker dan ontvangen. En als je geeft, ontvang je het geluk van de ander.

Veel succes en een fijne tijd.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Je essentiële kwaliteit