X-ploration
No. 39 JANUARI 2009

Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: eenheid van lichaam en geest

Lift yourself by yourself

Onze gedachten vragen zoveel aandacht en maken zoveel lawaai, dat wij de stilte en de rust in onszelf niet meer kunnen horen. Door de gedachten voorrang te geven raken wij het werkelijke contact met onszelf kwijt en daarmee ook de essentiële kwaliteit. Wij leven onze gedachten, terwijl de behoefte zo groot is om werkelijk je zelf te zijn. Bewuste aandacht helpt je verder.

Oefening: het volgen van de adem

Ga in een stoel zitten met je knieën in 90 graden of met gekruiste benen op de grond. Zit met een rechte rug en met je hoofd iets gebogen alsof je twee meter voor je op de grond kijkt. Sluit je ogen. Adem in en ben je ervan bewust dat je inademt. Adem uit en ben je ervan bewust dat je uitademt.

Deze oefening gaat over volledig bewust zijn van de ademhaling. Door op deze wijze te oefenen wordt de ademhaling bewuste ademhaling. De oefening is eenvoudig, maar de uitwerking is diep. Om te slagen blijf je met je aandacht bij de adem. Als er een gedachte komt is de adem niet meer bewust ademen, omdat je aan iets anders denkt. Ga na iedere afleiding terug naar bewust ademen.

Terwijl je bewust ademt, is onze geest één met onze adem en wordt je één met je adem. Tijdens dit oefenproces wordt je ademhaling regelmatiger en rustiger. En omdat je geest één is met je adem en je niet afgeleid bent, wordt je geest ook regelmatiger en rustiger. Dit brengt in het lichaam en dus in je geest een gevoel van vreugde, vrede en kalmte teweeg. Dit gevoel kan je uitbreiden naar je hele lichaam.

Oefening: eenheid van lichaam en geest

Adem in en ben je bewust van je lichaam. Adem uit en ben je bewust van je lichaam.

In deze oefening gebruik je de adem om je lichaam en geest tot eenheid te brengen. Je aandacht is tegelijkertijd gericht op je lichaam, je geest en je adem. In het dagelijks leven denken wij vaak dat lichaam en geest gescheiden zijn. Wij zijn met ons lichaam hier, maar met onze gedachten ergens anders; in het verleden of in de toekomst. Vaak zijn we niet totaal en helder aanwezig in het moment.

Door deze oefeningen te doen herstel je de integratie van lichaam en geest. Je wordt weer één en voelt je volledig verbonden met je zelf, met je essentiële kwaliteit en met je omgeving. Vreugde, vrede en kalmte is jouw deel.

Overgenomen uit en geïnspireerd door het boek “Leven in aandacht” van Thich Nhat Hanh. Blz. 51 t/m 57. Uitgeverij Asoka bv, Rotterdam.

Veel geluk en een fijne tijd.

Reageren? Stuur mij een mail: j.vanewijk@x-plore.nl

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57