X-ploration
No. 34 AUGUSTUS 2008
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: lichaamsbewustzijn 2

Lift yourself by yourself

In bulletin nummer 33 van X-ploration eindigde ik met het advies om je lichaamsbewustzijn te verhogen door te gaan wiebelen met je tenen. Nu na twee maanden oefenen mag je er mee stoppen. In dit bulletin geef ik enkele voorbeelden en enkele oefeningen om je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Je lichaamsbewustzijn neemt toe door je aandacht naar een specifieke plek te brengen in je lichaam. De meeste mensen kunnen hun ademhaling goed voelen in hun buik of in hun borst. Daardoor is het makkelijk om erop af te stemmen. Andere mensen kunnen weer goed hun hart voelen of een stille plek in hun buik. Loop je lichaam eens door met je aandacht en merk welke plek dat voor jou is. Wat ook kan is dat je op zoek gaat naar de meest stille plek in je lichaam. Iedereen heeft zo’n plek en als je daarop afstemt ervaar je direct die stilte in jou. Het helpt je om je gedachten te stoppen en tot rust te komen.

Zo heb ik zelf meestal veel gedachten tijdens het hardlopen. Deze gedachten ben ik mij niet altijd bewust. Het haalt mij in ieder geval uit de beleving van het moment. Als ik dat merk verleg ik mijn aandacht naar mijn benen. Ik voel mijn benen bewegen en tegelijkertijd hoor ik het geluid van het neerkomen van mijn voeten. Op dat zelfde moment opent zich de omgeving voor mij. Ik zie de bomen weer en ik zie de zon door de bladeren. Ik hoor de vogels fluiten en ik merk de stilte om mij heen. Verlost uit de beperking van mijn denken geniet ik van het hardlopen en de omgeving.

Bij sommige Tai Chi-oefeningen nemen wij als cursisten houdingen aan, die niet gemakkelijk zijn en die we vooral lang moeten volhouden. De leraar is er goed in en die houdt het langer vast dan wij leuk vinden. De opdracht is steeds om te blijven voelen en aandachtig de ademhaling waar te nemen. Laat zijn wat er is en accepteer wat je tegenkomt. De verleiding bestaat, dat je, op dat soort pijnlijke momenten jezelf gaat beklagen of dat je tegen jezelf zegt dat je het niet kan volhouden en dat het vreselijk is. Als ik deze gedachten heb wil ik opeens ook kreunende geluiden uitstoten. Als ik aandachtig in mijn lichaam blijf en mijn ademhaling volg, dan heb ik nergens last van. Nou ja, nergens.

Tip van de week voor iedereen, die lichaamsbewustzijn wil beoefenen is koud (af)douchen. De oefening is met volledige aandacht het koude water op je lichaam te blijven volgen. Als je gaat schreeuwen, roepen of kreunen, wat natuurlijk mag, dan ben je van je gevoel afgegaan. Blijf voelen, merk het koude water op je huid, merk wat het water met je ademhaling doet, laat je schouders weer zakken en geniet van de volledigheid van het moment.

Veel succes en een fijne tijd.

Reageren? Stuur mij een mail: j.vanewijk@x-plore.nl

Eerdere uitgaven van X-ploration kun je nalezen in het archief. Klik op onze home page www.x-plore.nl "Bulletin X-ploration" aan.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57