X-ploration
No. 33 JUNI 2008

Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: lichaamsbewustzijn

Lift yourself by yourself

Lichaamsbewustzijn ofwel bewust je lichaam voelen, helpt je om beter contact te maken met je zelf, met de omgeving en met de ander. Door te leven vanuit je lichaam ben je aandachtig aanwezig in het moment en ervaar je innerlijke rust en stilte. Vanuit dit lichaamsbewustzijn weet je beter wat je voelt, denkt en wilt. Je hebt meer contact met je werkelijke kwaliteiten en je presteert meer met minder energie. Less is more.

Je wordt je bewuster van je lichaam door je aandacht naar je lichaam te brengen. Veelal zijn we ons niet zo bewust waar onze aandacht is. Maar ik durf te wedden dat jouw aandacht veelal bij allerlei gedachten is. Ofwel: we zitten veel in ons hoofd. Gedachten, beelden en de innerlijke stem brengt ons vaak onrust en haalt ons uit de beleving van het moment. Aandacht is dus sleutelwoord. Lichaamsbewustzijn begint dus met aandachtsbewustzijn. Het mooie van aandacht is, dat als je het ergens naartoe brengt het er ook meteen is. Het kost geen enkele moeite. Aandachtig blijven kost weer wel moeite, want voordat je het weet zit je weer ergens in je hoofd en denk je aan van alles. Opletten dus met die aandacht.

Lichaamsbewustzijn vraagt er dus om je aandacht naar je lichaam te brengen. Je kunt afstemmen op van alles in je lichaam. Zo kan je je ademhaling voelen, die er de hele dag is. Je kan je benen voelen als je naar de kopieermachine loopt of aan het hardlopen bent. Je kan je kopje voelen als je koffie drinkt en zo bewust zijn van wat je voelt als je iets vasthoudt. Je kan waarnemen hoe je billen contact maken met de stoel of je voelt je lichaam als één geheel. Kortom het maakt niet zoveel uit wat je voelt, als je je aandacht maar naar je lichaam brengt. Als je nu met je tenen wiebelt en dat bewust doet heb je al een toegenomen lichaamsbewustzijn. Zo eenvoudig is dat. Gewoon blijven wiebelen de rest van de dag.

Het volgende bulletin van X-ploration verschijnt medio augustus. Ik wens iedereen fijne en mooie zomermaanden toe.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail: j.vanewijk@x-plore.nl

Eerdere uitgaven van X-ploration kun je nalezen in het archief. Klik op onze home page www.x-plore.nl"Bulletin X-ploration" aan.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57