X-ploration
No. 31 APRIL 2008
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: streven

Lift yourself by yourself

Ik sprak een man, die veel aan Yoga en Tai Chi doet. Hij vertelde mij dat hij veel last had van zijn rug en dat Yoga en Tai Chi hem niet hielpen daar van af te komen. Sterker nog, hij merkte dat deze activiteiten zijn situatie eerder hadden verslechterd. Totdat hij tijdens een Yoga-oefening tot een ontdekking kwam over zichzelf. Hij merkte dat hij bij iedere oefening erg zijn best deed om een resultaat te halen. Hij was te veel bezig met streven. Door dit streven vroeg hij steeds iets meer van zijn lichaam dan zijn lichaam spontaan aankon. Op het moment dat hij dit streven kon loslaten nam zijn rugpijn snel af. Yoga had hem uiteindelijk toch geholpen van zijn rugpijn af te komen. Niet alleen door de fysieke oefeningen, maar vooral door het inzicht wat hij erdoor kreeg. “Ieder moment is de goeroe”, dacht ik nog.

Streven is met kracht, met ijver voortgaan. Met streven is het net alsof je niet op een ontspannen wijze je doelen mag halen. Het lijkt erop alsof je beter moet zijn dan je bent. Ik merk het als ik staand met gestrekte benen mijn handen naar de vloer wil brengen. Nu ben ik niet zo soepel dat mij dat in één keer lukt. Ik moet dus een tijdje hangen en langzaam kom ik beneden. Regelmatig betrap ik mij erop dat ik streef naar resultaat. Ik zet er druk op. Als ik hiermee stop, dan gaat het zoals het gaat. Ik hang en kom zo ook vanzelf beneden. Dat is prettiger, want zonder druk ontspan ik meer, waardoor het makkelijker gaat en ik meer geniet (ondanks de pijn in mijn knieholten) van de oefening.

Ik zet mijzelf regelmatig onder druk: op tijd te zijn, werk af te hebben, een goed gesprek te voeren, mijn zin te krijgen, sneller hard te lopen of gewoon gehaast te zijn. Tegenwoordig als ik dat streven merk stop ik het en ga ik over op ontspannen iets doen. Doelen halen gaat beter zonder druk, zo merk ik. Ik voel me plezieriger en ik ontspan in de acceptatie van mijzelf.

Veel succes en een fijne tijd.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57