X-ploration
No. 30 MAART 2008
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: elk moment is de goeroe 2

Lift yourself by yourself

Laatst sprak ik een man, die diep gekwetst was door zijn leidinggevende. Deze gaf hem nooit aandacht, was autoritair en ongevoelig voor mensen. Het was een schande dat deze man ooit op een leidinggevende stoel was terecht gekomen, maar ja, dat had je met meelopers, die kregen de posities. Dit alles werd vergezeld door brede armgebaren, een luid sprekende stem en een rood hoofd. De schuld voor zijn ongemak lag duidelijk bij de leidinggevende en deze moest minimaal sterk veranderen of het liefst vertrekken. Met een andere chef zou alles beter zijn.

We treffen hier een klassiek patroon aan. Als iemand iets zegt of doet waardoor jij geraakt wordt, dan is de neiging groot om boos te worden op de ander. Als je niet in staat bent dit goed uit te praten, wat voor veel mensen ook niet makkelijk is, dan kunnen dit soort conflicten nog jaren door lopen. Het kan dan tot grote spanningen leiden tussen mensen en teams en schaadt de samenwerking.

Elk moment is de goeroe. Ofwel, wat heb jij te leren van de ander? Welke gevoeligheid wordt bij jou geraakt? De stelling, die veel mensen lastig vinden, is: als je een gevoelige plek hebt, dan wordt deze plek altijd wel door iemand geraakt. Net zolang tot het niet meer gevoelig is. Het beginpunt ben jij dus en niet de ander. En natuurlijk, er zijn ook gewoon nare mensen in de wereld, maar toch….. Verander de wereld en begin bij jezelf. Als je geraakt bent, start dan een zelfonderzoek in plaats van je boosheid uit te leven. Ga op zoek naar je eigen pijn of je eigen gevoeligheid, die onder je boosheid te vinden is. Een belangrijke stap is dat je deze gevoeligheid kent en erkent als van jou. Bewustzijn en acceptatie hiervan zijn sleutel tot verandering in jou zelf.

Veel succes en een fijne tijd.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57