X-ploration
No. 28 Januari 2008
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: met aandacht in het moment

Lift yourself by yourself

Waar je aandacht is, daar ben je. Zo kan je bij de vogels buiten zijn, je kan weer op Ibiza op een terras zitten een jaar terug, je beleeft die ruzie met je vrouw gisteren opnieuw of je bent in gedachten de boodschappen al aan het doen. We reizen wat af in een paar minuten. Het opvallende is dat we het grootste gedeelte van de dag doorkomen op de automatische piloot. We hebben bijna geen aandacht nodig. Het leven rolt zich gemakkelijk zonder aandacht aan ons voorbij. We reageren op prikkels, gedachten en gevoelens zonder ons bewust te zijn wat we precies voelen of denken. Het nadeel is dat het leven, jouw leven, voorbij gaat en je veel mist. Je bent er wel en je bent er niet.

Gisteren bestaat niet en morgen moet nog komen. We kunnen wel denken aan het verleden of aan de toekomst, maar we kunnen er niet zijn. Leuk is het bordje in het cafĂ© “Morgen gratis koffie”. We kunnen alleen in het moment (hier en nu) leven. Dat leven neemt sterk toe in intensiteit als je dat met aandacht doet. Je voelt de wind door je haren, je ziet de kleuren van het roodborstje, je voelt de onzekerheid van de ander of je merkt hoe jouw doelgerichtheid het contact met de ander doet verliezen. Aandacht maakt het leven fris, ontspannen en intens. Je bent helemaal aanwezig voor wat je doet.

Een makkelijke manier om met aandacht in het moment te zijn is je van je zintuigen bewust te worden. Wat zie ik, wat voel ik, wat hoor ik, wat ruik of proef ik? Door dit te doen daal je van het denken af naar het voelen. Als je doucht voel je het warme water over je lichaam stromen, je hoort het klaterend op de grond vallen, je ruikt de geurige dermatologisch geteste zeep en je merkt hoe ontspannen je ervan wordt. Terwijl je met een ruwe handdoek afdroogt zie je de haren in het doucheputje en je merkt dat je niet direct toegeeft aan je impuls dat weg te halen. Om af te stemmen op je lichaam helpt het ook om je aandacht te brengen naar je ademhaling. Je hoofd wordt dan leeg, waardoor het makkelijk is om in het moment te zijn.

Met aandacht leven is een vaardigheid. Het helpt al om je af en toe af te vragen waar je nu met je aandacht bent om vervolgens bewust in het moment te zijn. Vaardigheid vraagt om oefening. Keer regelmatig terug naar het hier en nu. Geniet ervan.

Veel succes en een fijne tijd.

Reageren? Stuur mij een mail.

Eerdere uitgaven van X-ploration kun je lezen in het archief. Klik op onze home page "Bulletin X-ploration" aan.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57