X-ploration
No. 24 SEPTEMBER 2007
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: laten zijn wat er is

Lift yourself by yourself

Nummer 22 en 23 van X-ploration gingen over het begrip accepteren. In dit derde en laatste deel over dit onderwerp wil ik jullie enkele concrete tips aan de hand doen om makkelijker tot acceptatie te komen.

Accepteren begint met bewust te zijn van wat je voelt. Gevoelens zijn als het ware de gedachten van het lichaam. Om te kunnen voelen is het nodig dat je afstemt op je lichaam en dat je waarneemt wat daarin plaatsvindt. Dat doe je door je aandacht van je denken te verleggen naar je lichaam. Voel je lichaam of delen ervan en blijf met je aandacht in je lichaam. Wanneer je gedachten krijgt over wat je voelt, laat deze gedachten dan los en ga weer met je aandacht naar je lichaam. Je voelt dan alleen maar zonder daar gedachten over te hebben. In deze stilte, zonder gedachten en zonder oordelen, waarnemen is accepteren.

Om af te stemmen op je lichaam helpt het velen om de aandacht te brengen naar de ademhaling. De ademhaling is er altijd en het is eenvoudig om het effect van inademing en uitademing in je lichaam te voelen. Het hoofd wordt dan leeg en je ervaart de rust en stilte van het lichaam. Vanuit deze rust is het makkelijker om je lichaam te voelen en te laten zijn wat er is.

Vanuit dit lichaamsbewustzijn kan je goed je gedachten waarnemen. Gedachten kunnen je meevoeren en dan ben je je eigen gedachte geworden. Je kan ook je gedachten bewust waarnemen als een stille getuige. Net zoals je een wolk kan waarnemen zonder daar gedachten of meningen over te hebben. Iedere gedachte, gewenst of ongewenst, kan je op deze manier waarnemen als iets dat er ook is. Als je geen gedachte over de gedachte hebt, geen mening of negatief oordeel, dan mag je gedachte er zijn als iets van jou. Niets blijft. Ieder gevoel en iedere gedachte verdwijnt weer en er komen nieuwe voor in de plaats.

Veel mensen willen alleen maar prettige gevoelens en prettige gedachten, maar zo zit het leven niet in elkaar. Alles wat er in jou afspeelt is van jou en hoort bij jouw leven. Vanuit het volledige waarnemen is ieder gevoel of iedere gedachte goed. Niets meer en niets minder.

Erik van Zuydam schreef het zo in zijn inspiratiemail (zie www.purpose.nl):

Als je je kunt ontspannen in verwarring zul je helderheid vinden.
Als je je kunt ontspannen in onzekerheid zul je zekerheid vinden.
Als je je kunt ontspannen in kwetsbaarheid zul je kracht vinden.
Als je je kunt ontspannen in onrust zul je vrede vinden.

Je mag er zijn!

Veel succes en een fijne tijd.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57