X-ploration
No. 22 JUNI 2007
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: accepteren

Lift yourself by yourself

Accepteren is voor veel mensen een moeilijk begrip. Hoe kan je nu iets van je zelf, wat je niet wilt, accepteren? Veel mensen voeren met zichzelf een innerlijk gevecht. Ze hebben iets en dat willen ze niet en voeren een strijd om ervan af te komen. Zo kan het zijn dat je moeilijk kan accepteren dat je lichaam er niet perfect uitziet of dat je bang bent voor nieuwe dingen. Het kan zijn dat je het lastig vindt dat je niet zo vlot in de omgang bent of dat je je vaak laat aftroeven door anderen. Iedereen heeft zijn/haar punten van niet acceptatie en terreinen waar de innerlijke strijd gestreden wordt.

Het lastige van deze strijd is dat er meestal geen winnaar uitkomt. Het probleem wordt door de strijd te voeren alleen maar groter. Dit vanuit het principe "Wat je aandacht geeft groeit" (zie X-ploration no.18). Niet acceptatie gaat gepaard met negatieve gedachten over jezelf en over anderen. Negatieve gedachten trekken negatieve gedachten aan. De innerlijke strijd brengt een hoop onrust mee in je hoofd, in je voelen en in je handelen. Strijd voeren helpt je zelden van je probleem af.

Kortom, staak de strijd en kom tot rust. Blijkbaar heb je een ongemakkelijke kant in je. Je bent wie je bent en je hebt wat je hebt. Je hebt niet iets anders. Dit ben jij met alles erop en eraan. Jij hebt nu eenmaal dit haar en deze neus, jij kan erg soms onhandig zijn in je communicatie en in sommige dingen ben je echt niet goed. Kom tot rust en kijk naar wie jij bent. Accepteer.

Op het moment dat je van strijd overgaat naar acceptatie zal je merken dat je probleem direct afneemt in omvang. Het is minder belangrijk geworden en krijgt dus minder aandacht. Het wordt dan makkelijker om te gaan staan voor wie je bent. Dat je tegen mensen kan zeggen dat jij bepaalde dingen niet goed kan of dat jij zaken lastig vindt. Stoppen met de strijd en volledig accepteren wie je bent is het begin van positieve verandering.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Eerdere uitgaven van X-ploration kun je lezen in het archief. Klik op onze homepage "Bulletin X-ploration" aan.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57