X-ploration
No. 20 APRIL 2007
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: geef wat je wilt ontvangen

Lift yourself by yourself

Het thema van dit bulletin van X-ploration gaat over geven en ontvangen. Het gaat over wat je van een ander wil en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Sommige mensen klagen erover dat ze te weinig aandacht krijgen of goedkeuring van hun leidinggevende. Anderen voelen zich onvoldoende gezien of niet op hun juiste waarde geschat door een collega. Weer anderen vinden dat iemand onvoldoende naar hen luistert en hen onvoldoende ruimte geeft. Zo kennen we allemaal wel iemand van wie we vinden dat diegene bepaald gedrag naar jou moet laten zien. En als dat niet gebeurt is de kans groot dat we teleurgesteld zijn in de ander, verdrietig worden en gaan klagen of juist in gevecht gaan, om te bereiken wat we willen. Veel spanningen in menselijke relaties heeft dit als oorsprong. We hebben behoefte aan bepaalde aandacht en krijgen die niet van de ander.

Duidelijk in deze voorbeelden is, dat waar jij behoefte aan hebt blijkbaar van een ander moet komen. Er is een gemis in je zelf en de ander moet dat oplossen door voor jou gewenst gedrag te vertonen. Je bent de verlangende, zo je wil, eisende partij. Mensen die zichzelf voldoende aandacht geven zullen die aandacht niet nodig hebben van anderen. Ben je in staat voldoende ruimte te nemen voor jezelf, dan hoeft een ander dat jou niet te geven. Kortom een ander moet voldoen aan iets wat je zelf mist of nog niet goed kunt.

De weg is dan om waar je behoefte aan hebt niet te vragen cq. te eisen van iemand, maar dat in jezelf te ontwikkelen. In bulletin 18 van X-ploration schreef ik over de psychologische wetmatigheid "Wat je aandacht geeft groeit". Een andere wetmatigheid is: "Dat wat je van een ander wilt, begin dat te geven". Wil je meer aandacht, ga aandacht geven. Heb je behoefte aan meer ruimte, geef anderen meer ruimte. Wil je gezien worden, ga anderen dan echt zien.

Het uitgangspunt is; dat wat je inzet krijg je terug. Ben je open over je zelf, dan zullen anderen zich openen. Ben je hartelijk, dan ontvang je hartelijkheid. Stug gedrag ontmoet stugheid. Een glimlach wordt beantwoord met een glimlach.

Belangrijk is het om je te realiseren dat je, het door jou gewenste gedrag, zelf royaal gaat inzetten. 10 minuten aandacht geven en dan verwachten dat het direct terugkomt is niet realistisch en leidt tot teleurstellingen. Geef van harte en geniet van het geven. Doe het belangeloos en laat je verrassen door wat er met jou gebeurt.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57