X-ploration
No. 19 MAART 2007
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: het unieke talent

Lift yourself by yourself

Dit bulletin van X-ploration gaat over "het unieke talent". De essentiële kwaliteit van mensen. Als ik tijdens coaching of tijdens training werk met het begrip unieke talent, dan valt mij op dat bijna niemand in staat is het eigen unieke talent te noemen. Wij kennen onze essentiële kwaliteit onvoldoende. Aan de andere kant merk ik ook, dat als mensen vanuit dit unieke talent gaan werken, zij meer tot stand brengen, het minder energie kost en het meer plezier geeft.

Enkele veronderstellingen:
Je
hebt een uniek talent en een unieke manier om dit te uiten. Er is iets dat je beter kunt dan wie ook in de wereld, en aan elk uniek talent en elke unieke uiting van dat talent is een unieke behoefte. Als je dat ene unieke talent gebruikt dat je bezit, of in veel gevallen meer dan één uniek talent, brengt het uiten van dat talent je in een gevoel van flow; een ontspannen tijdloosheid met een groot effect. Je werkt vanuit je essentiële kwaliteit.

De verdieping:
Het
unieke talent is verbonden met wie je werkelijk bent en met wat je persoonlijke missie is. Het veronderstelt dat jij iets bij te dragen hebt aan deze wereld en dat je daarvoor uitgerust bent met een uniek talent of een combinatie van enkele talenten. Er zijn veel mensen met, ongeveer, hetzelfde talent. Het bijzondere is dat ieder mens een unieke manier heeft om dit talent in te zetten of te uiten. Jouw manier maakt het speciaal en er zijn mensen, die jouw talent en juist jouw manier nodig hebben om verder te komen. Het inzetten van het unieke talent kost geen energie, maar levert energie op. Je kan het inzetten en achteraf merken dat er geen besef van tijd meer was. Opeens ben je een uur verder en je weet dat daarin iets bijzonders is gebeurd. Je was in een flow.

Enkele voorbeelden van mensen over hun unieke talent:

  • "als ik binnenkom worden mensen altijd blij. Het is net of ik een plezierig makende energie bij me heb. Ik kan mensen makkelijk meekrijgen met ideeën"
  • "als ik ergens ben zie ik altijd hoe kleur, vorm en materiaal beter bij elkaar kunnen passen. Ik wil het altijd mooier maken en mensen vragen mij te helpen met de inrichting van hun huis of tuin"
  • "het liefste wat ik doe is wandelen in de natuur. Vaak neem ik mensen mee en dan heb ik goede gesprekken met ze."
  • "als iemand mij een probleem geeft, los ik het altijd op. Het kan linksom of rechtsom zijn, ik kom er altijd uit en ik vind het ook nog leuk om te doen."
  • "bij mij kan je altijd binnenkomen voor een goed gesprek. Ik kan goed omgaan met veel mensen en ik heb interesse in hen."

Enkele tips om dichter bij je eigen unieke talent te komen:

Registreer, de komende tijd, bij alles wat je doet, dát waar je echt blij van wordt. Noteer dit, zodat je het later kan terugbrengen naar enkele hoofdthema's.

Praat met mensen en vraag hen wat zij een uitgesproken, unieke kwaliteit vinden van jou. Wat is juist voor jou zo kenmerkend?

Beantwoord de vraag: "Als geld geen rol speelt, je hebt alle tijd van de wereld en er zijn geen praktische bezwaren, zoals gezin, werk, gezondheid etc., wat zou je dan het liefste doen? Vaak vullen mensen bij deze vraag in, dat ze gaan reizen. Maar reizen is voor de meesten een tijdelijke behoefte. De volgende vraag wordt dan, maar als je uit gereisd bent, wat zou je dan doen?

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57