X-ploration
No. 17 JANUARI 2007
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: zonder gedachten kijken

Lift yourself by yourself

In X-ploration nummer 15 "Identificatie 3" schreef ik dat het mogelijk is om geen gedachten te hebben. Tevens stelde ik de vraag "Als je zonder gedachten naar voorwerpen, mensen en situaties kijkt, wat zie je dan?" In deze uitgave van X-ploration ga ik dieper in op dit onderwerp.

Het antwoord op bovenstaande vraag is eenvoudig. Als je zonder gedachten naar voorwerpen kijkt, zie je hoe de dingen werkelijk zijn. Als je zonder gedachten naar mensen kijkt, zie je hoe mensen werkelijk zijn. Als je met gedachten kijkt, zie je wie jij bent en hoe jij je wereld maakt.

Als je voor een vijver staat met een spuitende fontein is de kans groot dat je er een blik op werpt en denkt "mooie fontein". Einde waarneming. Wie de moeite neemt te blijven kijken naar de fontein en niet gaat labelen met woorden, gaat zien hoe bijvoorbeeld de fontein danst, hoe de druppels glinsteren in de zon, dat je vallende parelen ziet en een regenboog. Wie echt kijkt, die ziet. Wie echt ziet kan zich verwonderen.

Ik heb eens iemand in coaching gehad, die merkte dat hij heel vaak met gedachten en meningen naar zijn kinderen keek. Toen hij besloot regelmatig naar zijn kinderen te kijken, zonder gedachten of zich door de gedachten te laten leiden, zag hij de schoonheid van een blik, de subtiliteit van een beweging, de intensiteit van een schaterlach. Liefdevolle verwondering was zijn deel.

Ook naar medewerkers wordt vaak niet zonder gedachten gekeken. In gesprekken hebben veel mensen last van de resultaten- en oplossingsdrang van hun leidinggevenden. Ze worden niet gezien, zoals zij zijn, maar ze worden gezien zoals hun leidinggevende ze wil zien. Dit is de belangrijkste reden voor demotivatie en ziekteverzuim bij medewerkers. Open kunnen staan voor eigen gedachten en gevoelens én die van de ander is de basis voor resultaatgericht werken. Doe meer met minder energie.

Een handigheid om minder gedachten te hebben is om met je aandacht je ademhaling te volgen en open te blijven kijken. Je gaat dan uit je hoofd naar je lichaam, waardoor je minder gedachten hebt en rustiger wordt.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57