X-ploration
No. 15 NOVEMBER 2006
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: identificatie 3

Lift yourself by yourself

In de vorige twee nummers van X-ploration schreef ik over het onderwerp identificatie. Door onze gedachten op voorwerpen, mensen of situaties te plakken, hechten wij ons. We zien dus niet wat er werkelijk is, maar we zien de informatie (de betekenis) die we zelf oproepen.

Identificatie komt er dus op neer dat wij de wereld niet zien zoals de wereld is, maar dat wij de wereld zien zoals wij zijn. Als je graag wilt winnen van anderen, denk je dat mensen met jou in competitie zijn. Voel je je onzeker over jezelf, zal je op situaties vanuit deze onzekerheid reageren. Heb je waardering nodig van anderen, dan zal je gedrag van anderen duiden als positief of negatief richting jou en zal je je beste beentje voorzetten. Iemand, die van piano spelen houdt, ziet overal piano's. Een ander, die bang is voor autoritaire mannen, ziet ze iedere dag. En voetbalsupporters van Ajax zien op straat veel rood-witte kleding. Wij maken onze wereld.

Door onze gedachten en gevoelens te hechten aan dingen, mensen of situaties maken wij ook ons eigen geluk. Als je positieve of jezelf versterkende gedachten hebt denk je in een fijne wereld te leven met mensen, die positief naar jou kijken. Vind je jezelf fantastisch dan zal de wereld dat ook zijn. Heb je niet helpende gedachten over jezelf, dan zal je een minder positief zelfbeeld hebben en geloven dat de wereld jou ook als zodanig ziet. Je maakt je eigen geluk door wat je gelooft en sterker nog je bent ervan overtuigd dat je gelijk hebt. Je gelooft werkelijk dat jij (soms) niet oké bent of (soms) juist wel.

Een passend en leuk verhaal gaat over de man, die bij de psychiater loopt en denkt dat hij dood is. Het is de psychiater na vele behandelingen niet gelukt deze man van zijn gedachte af te helpen. Na lang nadenken heeft de psychiater het gevonden. Hij vraagt aan de man "Denkt u dat dode mensen bloeden?" Zegt de man: "Nee, natuurlijk niet". De psychiater nodigt de man uit voor een experiment en prikt met een naald in zijn vinger. Direct komt er een druppel bloed uit de vinger. De man, die denkt dat hij dood is, reageert direct verbaasd en roept uit: "Oh dokter, dode mensen bloeden toch". Wij maken onze wereld en geloven dat die wereld de echte is.

De vorige keer heb ik je uitgenodigd om je gedachten te onderzoeken. Weet je wat je denkt, dan weet je in welke wereld je leeft. Ook heb ik je uitgenodigd te experimenteren met gedachten door over een gebeurtenis meerdere gedachten te produceren. Dit als oefeningen of spel met jezelf. Ik hoop dat je al wat anders in de wereld staat.

In uitgave 7 van X-ploration "Het hoofd leegmaken" gaf ik aan dat het mogelijk is om geen gedachten te hebben. Of op zijn minst, dat het mogelijk is, je gedachten los te laten. Je niet te laten leiden door alles wat er in je hoofd opkomt. Nu wordt het interessant. Als je zonder gedachten naar mensen, dingen en situaties kan kijken, wat zie je dan?

Ik ben benieuwd wie jij bent zonder gedachten of zonder je door je gedachten te laten leiden.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57