X-ploration
No. 10 MEI 2006
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: je impulsen volgen

Lift yourself by yourself

In nummer 9 van X-ploration schreef ik "Het kunnen horen en volgen van je impulsen zal je het gevoel geven meer in het leven te staan. Je brengt naar buiten wat er in je leeft en je zal merken dat dat een positieve weerklank heeft in je omgeving. Je realiseert je zelf".

Ik merk, tijdens coachingsgesprekken, dat er veel vragen zijn over het volgen van je impulsen. Is dit hetzelfde als impulsief zijn? Moet ik dan maar alles zeggen en doen wat er in me opkomt? Ben ik dan niet asociaal bezig?

Bij de meeste impulsen gaat het niet over grootse meeslepende zaken. Het gaat juist over de dingen van alledag. Je merkt dat je iemand wilt bellen en je doet het. Je merkt dat je nog niet toe bent om een beslissing te nemen en je laat je niet onder druk zetten deze toch te nemen. Tijdens een vergadering merk je (tegen jouw gewoonte in) dat je niets te zeggen hebt en je accepteert dat. In dezelfde vergadering heb je behoefte aan een korte pauze en je stelt het voor. Opeens heb je zin om samen met je buurman de finale van Champions League te kijken en je belt hem om het voor te stellen.

Impulsief heeft in de volksmond iets van zonder controle doen, er maar uit flappen wat er in je opkomt. Impulsief klinkt alsof iemand zich niet in de hand heeft, zich niet sociaal weet te gedragen. En zó willen wij natuurlijk niet zijn. Je impulsen volgen is in eerste instantie alert zijn op je innerlijke wereld: wat denk je, wat voel je en wat zegt je intuïtie je? Het betekent ook dat je aangesloten bent op je omgeving, dat je contact hebt met de ander. Juist in dit contact met jezelf en de ander krijg je impulsen, die precies passen bij dat moment. Als vanzelf zijn je impulsen dan afgestemd op de situatie. Je kan er vanuit gaan dat als je goed afgestemd bent op jezelf en de ander je impulsen krijgt, die helpend zijn voor die situatie. Je krijgt je impulsen niet voor niets.

Dus: stem je vaker af op je eigen gevoelens en gedachten en word je bewuster van wat er in je afspeelt. Stem af op je ademhaling en maak je hoofd leeg, ontspan. Blijf open staan voor de ander en de situatie waarin je bent. Signaleer je impulsen en volg ze.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57