X-ploration
No. 8 MAART 2006
Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: de kunst van het niets doen

Lift yourself by yourself

In het vorige bulletin van X-ploration schreef ik dat, als je hoofd leeg is, je direct rust en ontspanning ervaart. Door je toegenomen aanwezigheid worden je waarnemingen scherper. Je bent in het moment gekomen. Ik heb enkele tips gegeven over hoe je door aandacht aan je ademhaling te geven tot deze leegte kan komen.

Nu is de vraag of het mogelijk is om in bovenstaande staat van leegte en ontspanning een effectief gesprek te voeren. Ben je nog handelingsbekwaam als je hoofd leeg is? Ben je nog in staat om de juiste vragen te stellen en effectief te reageren op de ander?

Wat gebeurt er op zo'n moment? Door de ontspanning en de rust heb je beter contact met jezelf en met de ander. Je staat open voor wat er werkelijk tussen die ander en jou gebeurt. De gevoelens en gedachten, die je in dit moment nodig hebt, komen als vanzelf omhoog. Omdat je hoofd leeg is ben je je beter bewust van signalen en kan je effectief handelen. Ook de signalen van de ander pak je makkelijker op, waardoor je reacties meer to the point zijn. Je komt werkelijk in contact met die ander én jezelf.

Ik zie veel leidinggevenden, die zo druk bezig zijn met wat ze moeten bereiken, zo actief zijn oplossingen te bedenken voor problemen, waardoor ze de ander nauwelijks waarnemen. Doordat ze zo druk bezig zijn en zo veel gedachten hebben zijn ze niet meer in het moment en daardoor zijn ze ineffectief. Ze missen hun eigen signalen en die van de ander.

Je hoofd leegmaken, ontspannen zijn en open staan voor jezelf en de ander heet ook wel de kunst van het niets doen. En tijdens dit "niets doen" is alles aanwezig voor een goed contact en een bevredigend gesprek voor beiden.

Veel succes.

Reageren? Stuur mij een mail.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57