X-ploration
No. 7 FEBRUARI 2006

Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: het hoofd leegmaken

Lift yourself by yourself

De laatste tijd is in de media veel geschreven over meditatie op een basisschool in Lelystad waar kinderen mediteren en een school uit het voortgezet onderwijs, die medidatielessen wilde gaan geven in de brugklas, maar de school zag daar uiteindelijk na veel ophef vanaf. Wat zichtbaar wordt is dat weinig mensen mediteren en veel mensen er een mening over hebben.

De bekendste Nederlandse wijze van mediteren is vissen bij een sloot of bij een meer. Mensen zoeken de rust van de natuur op, gaan op een stoeltje zitten en bewegen zo min mogelijk. Vervolgens hebben ze hun aandacht langdurig bij het dobbertje. Op het moment dat gedachten door het hoofd spelen zijn ze de aandacht voor het dobbertje kwijt. Dan kan het gebeuren dat het aas van het haakje is gevreten zonder dat dat werd waargenomen waardoor de visser niets vangt. Aandacht houden is dus erg nuttig, maar dat valt niet altijd mee. Vandaar dat sommigen een belletje aan de top van hun hengel binden. Ze kunnen dan rustig door mijmeren wat ook prettig kan zijn.

Het wezenlijke bij meditatie is je hoofd leegmaken. Stoppen met je gedachten, die meestal de neiging hebben van de hak op de tak te springen. Stoppen met oordelen en je zorgen te maken. Stoppen met denken aan wat je nog allemaal moet vandaag en morgen. Stoppen met fantaseren en denken aan zaken die fout gelopen zijn. Als je hoofd leeg is ervaar je direct rust en ontspanning en door een toegenomen aanwezigheid worden je waarnemingen scherper. Je bent in het moment gekomen.

Veel mensen hebben een eigen manier om het hoofd leeg te maken. Dit kan door naar muziek te luisteren, door in de natuur te zijn, door te sporten of te tuinieren et cetera.

Om je verder te helpen je hoofd bewust leeg te maken is het goed je aandacht naar je ademhaling te brengen. Registreer met ontspannen aandacht hoe je adem naar binnen gaat (je buik zet uit) en hoe je adem weer je lichaam verlaat (je buik komt weer terug). Het enige wat je doet is dit ademhalingsproces waarnemen. Natuurlijk komen er gedachten. Deze kan je volgen, maar je kan ze ook loslaten door met je aandacht weer helemaal naar je ademhaling te gaan. De bedoeling is steeds weer terug te gaan naar je ademhaling. Twee woorden zijn genoeg om dat makkelijker te maken: als je inademt denk je "in" en als je uitademt denk je "uit". Het kan ook helpen om tot tien te tellen en dat te herhalen. Bij iedere inademing komt er een tel bij. Tel niet verder dan tien.

Veel succes.

p.s. X-plore Development heeft een nieuwe website. Ik ben benieuwd hoe je hem vindt.

Ken je collega’s, die ook geïnteresseerd kunnen zijn in het gratis abonnement
van het bulletin X-ploration?

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57