X-ploration
No. 6 JANUARI 2006

Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: doelen halen en het woordje 'niet'

Lift yourself by yourself

Mensen zijn met veel doelen bezig. Ze willen iets bereiken en ze willen vaak ook ergens vanaf. Ze willen het een niet meer en het ander juist minder of ze willen iets niet. Juist 'iets niet' zorgt voor moeilijk haalbare doelen.

De begrippen 'niet' en 'geen' bestaan namelijk niet in ons bewustzijn. Niets bestaat alleen bij de gratie van iets. Niets is niet-iets. Eerst is er iets, daarna kan je zeggen dat het er niet is. Je roept iets op in je brein en je geeft vervolgens de opdracht het te laten verdwijnen. Alleen het brein werkt niet op die manier.

Denk niet aan oliebollen, zegt iemand en wat doe je? Je denkt aan oliebollen. Een uitgesproken woord roept meteen het beeld of de gedachte op. Je kan niet anders. Hoe harder je probeert om oliebollen uit je hoofd te krijgen, hoe meer energie je erin stopt en hoe krachtiger het beeld wordt. Wat wel helpt is aan iets anders denken (bijvoorbeeld appelflappen).

Mensen, die graag ergens van af willen, formuleren hun doel bijvoorbeeld zo: 'Niet meer...', 'Minder...', 'Geen...' enz. Ze geven aan wat ze niet, in plaats van wat ze wel willen. En bekrachtigen daardoor juist waar ze van af willen. Effectiever is het om een doel positief te formuleren. Je kan jezelf (of de ander) dan beter de vraag stellen 'Wat wil je wél? Wat wil je in plaats van ...? Wat wil je meer?'

'Ik wil niet meer snoepen' doet je steeds denken aan snoepen. 'Wat wil je wél?' 'Ik eet drie maaltijden per dag en een klein gezond tussendoortje' . Dit is in positieve termen geformuleerd en zorgt ervoor dat je het denken aan snoepen loslaat.'Ik wil mijn agenda niet meer zo vol hebben' is niet positief geformuleerd. 'Wat wil je wél?' 'Ik wil iedere ochtend en middag één uur vrijhouden in mijn agenda'.

Positief geformuleerde doelen richten je geest op wat je wel wilt, waardoor het leuker is om aan doelen te werken en deze beter gerealiseerd gaan worden.

Veel succes.

Literatuur: Tien geboden voor innerlijke rust. Auteur: Lisette Thooft

Essenties van NLP. Auteurs: Lucas Derks en Jaap Hollander

Ken je collega’s, die ook geïnteresseerd kunnen zijn in het gratis abonnement
van het bulletin X-ploration?

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57