X-ploration
No. 4 NOVEMBER 2005

Gratis maandelijks bulletin gericht op de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
Uitgegeven door X-plore Development, bureau voor integrale ontwikkeling.

Thema: je hoofd schoonhouden

Lift yourself by yourself

In het vorige bulletin van X-ploration ben ik ingegaan op het feit dat we onszelf zonder oordeel kunnen observeren. Als je dit doet zal je rust en ontspanning ervaren. We kunnen ons eigen denken, voelen en handelen waarnemen, waardoor de mogelijkheid ontstaat om vrij te kunnen kiezen. We hoeven ons niet automatisch meer te laten leiden door onze gedachten en gevoelens. Gedachten kunnen we vervangen door een andere, waardoor gevoelens ook veranderen. Vanuit bewustzijn kunnen kiezen geeft werkelijke vrijheid.

Er ligt een directe relatie tussen onze gedachten en onze gevoelens. Bijna altijd volgt het gevoel op de gedachte. Veel mensen weten dat niet. Ze hebben het idee dat het andersom ligt. Als je wegdroomt en mooie beelden hebt van een fijne vakantie, dan voel je je prettig. Als je gedachten hebt over dat jij iets niet kan of durft, dan voel je je vervelend. Als je negatieve gedachten hebt over iemand zal je gevoel dat volgen.

Het bijzondere is dat het voor onze beleving niet veel uitmaakt of we iets werkelijk meemaken of eraan denken. In beide gevallen levert het dezelfde gevoelens op. Als je in bed ligt en je hoort gerommel aan de deur, dan kan het zijn dat je beelden maakt van een inbreker. Die beelden kunnen dusdanig zijn dat je er angstig van wordt. Zo angstig dat het lijkt of het werkelijk waar is. Als iemand jou kritiek geeft en je bent gevoelig voor afkeur, kan het zijn dat je heftige beelden maakt over wat die andere over jou denkt en wat hij van jou vindt. Zo sterk dat je je echt naar en onzeker kan voelen. Zo sterk kunnen je gedachten zijn dat je werkelijk gelooft dat wat jij allemaal denkt over die ander en over jezelf waar is. Je gedachten hebben je dan meegenomen met de daarbij horende gevoelens op dusdanige wijze dat het onderscheid tussen werkelijkheid (feitelijke gebeurtenis) en wat je ervan gemaakt hebt ver uit elkaar kan ligggen. Zo krachtig zijn gedachten.

Binnen de rationele emotieve methode (RET) wordt gezegd: “Het is niet de gebeurtenis waar je naar of plezierig van wordt, maar de gedachten over deze gebeurtenis”. Dus je wordt niet naar, omdat iemand jou kritiek geeft, maar je wordt naar van de gedachten, die hebt over deze gebeurtenis. Gedachtes en beelden, die jij hebt over jezelf en over de ander. Het interessante hiervan is, dat jij degene bent, die bepaalt hoe je je voelt en wat je doet. De gebeurtenis bepaalt dat niet, deze is alleen aanleiding. De gebeurtenis geeft aan jou de vrijheid om te denken en vervolgens te doen wat je wilt. De keuze is wederom aan jou. De gevolgen ook.

Positieve gedachten leiden tot positieve gevoelens en gedrag. Niet oordelend waarnemen van jezelf en van anderen zorgt voor een ontspannen en een vredig gevoel. Je gedachten schoonhouden betekent dat je je vrijmaakt van gedachten en dus ook gevoelens, die jou niet helpen te zijn wie je wilt zijn. Wie wil je zijn? Betrokken, liefdevol, creatief, samenwerkend, effectief etc? Het helpt om je hoofd schoon te houden en te zorgen dat je gedachten hebt, die jou en anderen helpen.

Veel succes.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen van Ewijk

X-plore Development
Training en coaching
www.x-plore.nl
j.vanewijk@x-plore.nl
0575 56 55 57

Kent u collega’s, die ook geïnteresseerd kunnen zijn in het gratis abonnement van het bulletin X-ploration?